Nyheder:

Intelligent overflade sorterer, måler og vejer din fisk og kylling

Foto: Cabinplant

I et nyt EU-projekt med titlen MOZART samarbejder fynske Cabinplant og IT-Universitetet i København (ITU) med seks europæiske partnere om at skabe en intelligent overflade, som kan gøre arbejdsgangen lettere for operatører i fødevareindustrien. 

”Det er jo et kæmpe skridt, hvis man kan det her,” lyder det fra Henning Ingemann Hansen, R&D Director for Cabinplant i Haarby i Assens Kommune på Fyn. 

Selvom MOZART stadig er i sin spæde opstart, er han ikke i tvivl om, at projektet kan komme til at have en afgørende betydning for operatører i fødevareindustrien. Sammen med de øvrige projektpartnere skal Cabinplant være med til at udvikle en følsom og fleksibel ”overflade”, som bygger på AI og kan styres på baggrund af den belastning, den får. Den intelligente overflade skal være med til at effektivisere arbejdsgangene i fødevareindustrien. 

Projektet ledes af ITU og er støttet af EU’s Horizon Europe-program. MOZART har et samlet budget på ca. 32 mio. kr., hvoraf Cabinplants andel er på ca. 5 mio. kr. 

Tre projekter til fødevareindustrien

MOZART-projektet skal munde ud i tre demonstrationsprojekter, som vil illustrere, hvordan overfladen kan bruges i forskellige sammenhænge. I første delprojekt skal overfladen bruges til at hjælpe operatører i produktionen med at håndtere eksempelvis tun. 

”Når man producerer tun i dag, koger man den hel, og så står der nogle operatører med en kniv og skraber skællene og skindet af. Men den tun, der bruges til dåsetun kan godt veje 5-6 kg. Så det er hårdt for operatørerne at holde tunen, mens de skraber,” forklarer Henning Ingemann Hansen.

Her skal overfladen kunne dreje tunen, så operatøren kun skal koncentrere sig om at skrabe skind og skæl af. I de resterende to delprojekter har MOZART fokus på kylling, og i den forbindelse skal den intelligente overflade, på baggrund af kameraer og sensorer, blandt andet kunne afveje og størrelsessortere kyllingefileter eller kyllingelår og fordele dem i bakker – svarende til dem, der ligger i køledisken i supermarkedet. 

”Overfladen skal kunne bevæge sig fremad og på baggrund af det tryk, som fileten yder, kan vi veje den. Når kødstykkerne er afvejet, skal den intelligente overflade kunne bevæge dem hen i et antal udløb afhængigt af deres vægt, så de på den måde bliver størrelsessorteret,” fortæller Henning Ingemann Hansen.

Cabinplant arbejder til daglig med produktion af maskinløsninger til forskellige fødevareproducenter. Foto: Cabinplant

Stort potentiale

Cabinplant arbejder til daglig med produktion af maskinløsninger til forskellige fødevareproducenter. De så derfor også stort potentiale i at deltage i projektet og bidrage med deres erfaring, da IT-Universitetet rettede kontakt.  

”Vi er jo dybt inde i materien med at afveje og pakke de her produkter allerede,” fortæller Henning Ingemann Hansen og forklarer om virksomhedens rolle i projektet: 

”Senere i projektet kommer vi jo så vidt, at der skal bygges noget udstyr, som man kan teste med i ”det virkelige liv”. Der er vores job dels at specificere opgaven overfor dem, der opfinder alle de delkomponenter, der skal til og dels at vejlede dem i, hvad det skal kunne.”

Når projektet er slut om fem år, håber Cabinplant, at arbejdet er mundet ud i en løsning, som virksomheden kan markedsføre og sælge som en intelligent pakke-/håndteringsløsning.

”Vi er selvfølgelig klar over, at der er lang vej, før løsningen foreligger i en vandtæt og rengøringsvenlig version. Men en sådan løsning vil passe godt ind i vores øvrige sortiment og vores ambition om at bringe automation ind i specielt fiskeindustrien, hvor der stadig udføres meget manuelt arbejde.”

På ITU er der også store forventninger til projektet:

”Det er helt unikt, at vi i dette projekt, hvor vi baseret på grundforskning skal udvikle teknologi, også har repræsentanter for brugerne med. Det gør, at vi kan målrette vores forskning mod brugssituationen fra et tidligt udviklingsstadie og dermed øge chancerne for, at teknologien er anvendelig, når vi er færdige” siger Kasper Støy, som er professor ved ITU og videnskabelig koordinator for projektet.

Siri Bentzen fra Det Syddanske EU-kontor har hjulpet Cabinplant godt på vej i ansøgningsprocessen. Hun fortæller: 

”MOZART-projektet – og Cabinplants vigtige rolle i heri – er med til at vise virksomhedens kompetencer og ambitioner i forhold til forskning og udvikling af ny teknologi til fødevaresektoren. Det bliver spændende at følge deres udvikling i projektet de næste fem år.”