Der er over 2000 beboede øer i EU, men den mest energiansvarlige af dem allesammen ligger lidt syd for Fyn. Ærø blev i juni belønnet af EU-Kommissionen som en af Europas mest energi-ansvarlige øer. Prisen RESponsible Island Prize 2020 gives til øer med innovative og bæredygtige, lokalt forankrede energi-installationer, og med den følger 500.000 euro. Midlerne planlægges selvfølgelig at gå til nye klimaprojekter, der kan komme Ærø til gode.
Selvom Ærø mest rimer på farverige badehuse på stranden, livlige havne og sydfynsk natur, så udmærker øen sig også som særlig energiansvarlig. Øer er generelt udfordret på energiområdet – dels på grund af manglende tilgængelighed til Fyns energiinfrastruktur samt udfordringen i at retfærdiggøre placeringen af store energiværker i naturskønne områder. Ærø har dog fundet en vej til forene ærøboer med sol- og vindenergi til inspiration for de mange andre europæiske øer.
Et langvarigt, systematisk arbejde med omstilling af energikilder
Gennem årtier har Ærø arbejdet med at omstille sit energiforbrug til lokale vedvarende alternativer. Allerede i 1985 blev Ærøs første vindpark anlagt, og årtier senere blev disse erstattet af seks 2 MW vindturbiner. De producerer årligt mere end øens samlede elforbrug, og den overskydende elproduktion bliver solgt. En del af indtjeningen fra dette salg går til Ærøfonden, som geninvesterer i lokale projekter inden for vedvarende energi. Derudover er Ærøs tre fjernvarmeanlæg baseret hovedsageligt på solenergi, hvor der over de seneste årtier er blevet investeret i solfangeranlæg. Disse anlæg er i dag nogle af verdens største.
Afgørende for Ærøs grønne omstilling har været, at energiinstallationerne er stærkt forankret i lokalsamfundet. Øens vindmøller er ejet af flere hundrede lokale borgere gennem andelsforeningen Ærø Vind. Desuden køber man også en anpart, når man tilslutter sig den ærøske fjernvarme. De ærøske borgere får gennem deres anpartseje dermed medindflydelse på produktionen af energien på øen.
Yderligere information
Du kan læse mere om prisen på Ærø Kommunes hjemmeside her.
Ærø Kommune driver udviklingen fremad
Ærø EnergyLab, kommunens energikontor, står for at drive kommunens energiprojekter, og for at informere og kommunikere om projekter, resultater og samarbejder. Det var også Ærø EnergyLab, der indsendte ansøgningen til RESponsible Island-prisen, som Ærø nu har vundet. Cecilie Larsen, projektleder hos Ærø EnergyLab, fortæller:
”Prisen betyder utroligt meget for os på Ærø EnergyLab, og den føles som et stort skulderklap til vores arbejde, som vi brænder så meget for. Men mest af alt er vi stolte af vores ø, da prisen i endnu højere grad er en anerkendelse af hele øens indsats inden for vedvarende energi gennem årtier, hvor ærøske borgere og virksomheder har været pionerer udi den disciplin siden 1980’erne.
Pengepræmien planlægges at gå til nye klimaprojekter, der kommer Ærø til gode. Hvordan pengene udmøntes mere specifikt, vil blive vedtaget politisk i løbet af de kommende måneder.”
Ærø Kommune har fra 2008-2019 reduceret sit CO2-udslip med 38 %. Her har grønne initiativer som eksempelvis elfærgen, E-ferry Ellen, der har sejlet i sydfynske øhav siden 2019, haft stor betydning. Ellen er en innovativ løsning på udledningerne fra færgedriften, som typisk giver sorte tal i øers CO2-regnskab. Færgen kan sejle 40 km mellem opladninger, og når den lades med strøm fra de lokale vindmøller, sejler man reelt emissionsfrit.
Tæt samarbejde med Det Syddanske EU-kontor
SDEO har i flere år arbejdet tæt sammen med Ærø for at hjælpe kommunen med at udleve deres grønne ambitioner, herunder med E-ferry Ellen, som blev til med støtte fra EU’s Horizon 2020 program. Derfor vækker det også stor glæde hos EU-konsulent Thomas Jensen, at Ærø igen har succes med deres grønne dagsorden.
”Jeg er begejstret! Ærø sætter endnu en gang tyk streg under, at det ikke er størrelsen men gørelsen, det kommer an på. Også i den grønne omstilling. De viser vejen med en ambitiøs grøn politik og en række konkrete, virksomme projekter og indsatser, der bliver båret frem af engagerede virksomheder og borgere samt dedikerede kommunale medarbejdere. Det er noget EU-Kommissionen kan lide, og derfor sender de med jævne mellemrum projektmidler til Ærø – og nu altså også anerkendelsen i RESponsible Island-prisen. ”