Cool EU-cash til fire iværksættere

"Vi er gået fra 25 til 100 procent!"

“Vi er super tilfredse. Det har gjort, at det hele kunne lykkedes for os."

Sydfynske COOl4SEA har udviklet en bæredygtig og CO2-let køleteknologi til store skibe og færger

I 2016 tog COOL4SEA et dyk for at fejre en optur.

De fire grundlæggere bag den fynske startup lavede “et kollektivt hovedspring” i Svendborg havn efter at have fået tilsagn på 8,2 mio. kr. gennem SMV-Instrumentet.

Det var en rimelig kold svømmetur. Men det tænkte vennerne, der sammen havde udviklet COOL4SEAs innovative kølesystem til den maritime branche på baggrund af deres bachelorprojekt på maskinmesterstudiet på SIMAC i Svendborg, slet ikke over.

“Vi var simpelthen bare så glade for at få det tilsagn efter at have arbejdet hårdt på at skrive ansøgningen,” husker Christian Fonnesbæk Jensen, der er maskinmester, medudvikler og medejer i COOL4SEA.

COOL4SEAs innovation

Kulden er helt central i COOL4SEAs teknologi. Ved at udnytte overskudsenergi fra kølevand fra skibsmotorer kan COOL4SEA anvende energien til at skabe køling andre steder på skibet.

”Vi har ganske enkelt fundet en uudnyttet ressource fra den klassiske motorkraft på et skib. Teknologien sparer på brændstoffet og dermed penge for skibets ejer, og miljøet skånes for udledningen,” fortæller Christian F. Jensen.

Løsningen skærer også ned på spildvarmen, der typisk udgør op til 50% af varmeproduktionen på et skib. Systemet tåler bølgernes stød og rullen i en hældning på helt op til 45 grader. Og da COOL4SEAs system bygges uden sliddele, er det billigere og lettere i vedligeholdelse.

Fra 25-100% med SMV

Med millionerne fra SMV-Instrumentets Fase 2 har COOL4SEA installeret deres kølesystem på Scandlines’ hybridfærge M/F Prinsesse Benedikte, der sejler på ruten Rødby-Puttgarden.

Teknologien er kommet fra laboratoriet ud på havet, og det gav nogle overraskelser for maskinmestrene. “Da vi startede og skulle ud på skibet, troede vi, at det handlede om at udvikle de sidste 25 procent,” siger Christian F. Jensen. “Men det viste sig nærmere at være de sidste 75 procent, for der var rigtig mange ting, som først viste sig under opskaleringen, altså når det kom op i en virkelig størrelse. Så vi er gået fra 25 til 100 procent!”

Frugterne skal høstes

COOL4SEA har nu en fuldt udviklet kommerciel løsning, og er i samtaler med flere internationale rederier. “Vi er super tilfredse,” siger Christian F. Jensen om SMV-projektet. “Det har gjort, at det hele kunne lykkedes for os. Vi har måttet korrigere en masse gange, men det er en del af dét, vi laver. Nu er det virksomheden, der skal udvikles, og vi glæder os til at høste frugterne.”

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor