Nej til plastik, ja til mineralpostevand

“Vi er blevet meget mere afklarede på, hvilken retning vi udviklings-mæssigt skal i.”

“Coachingen har medvirket til at binde virksomhedens mission og koncept sammen og at afklare, hvad det nye produkt skal være for os.”

Retap udvikler en smart maskine til spisebordet. Den renser vandet, tilføjer mineraler og kæmper mod forbruget af plastikflasker.

Plastik i havet, mikroplast i drikkevandet. Op til 583 milliarder plastikflasker forventes solgt årligt i 2021, og genbruget halter efter. Plastik ligger i top blandt miljøbekymringerne og højt på den internationale klimapolitiske dagsorden.

Lovende løsninger støttes, og heriblandt finder vi Retap Pure, en maskine til spisebordet. Den skal rense postevand, tilføje udvalgte mineraler og derved blive en konkurrent til mineralvand i plastikflasker. Virksomheden Retap Aps fra Agerskov har med 375,000 kr. fra SMV-Instrumentets Fase 1 sat fart på den videnskabelige og teknologiske research bag det forestående produkt.

“Vi er blevet meget mere afklarede på, hvilken retning vi udviklingsmæssigt skal i,” siger Lars Brøndum Petersen, én af Retaps stiftere, om resultatet af SMV-forløbet.

Kapsler, mineraler og omvendt osmose

På tegnebrættet ligner Retap’s løsning lidt et Nespresso kaffesystem; det består af maskinen selv samt kapsler med mineralerne.

Teknologien fraskiller sig fra andre lignende produkter ved at bruge omvendt osmose, der er kemikaliefri og bruger saltindholdet i vandet til at trykke det mod en filtrerende membran, så kun de rene vandmolekyler flyder igennem.

“Vi har fået etableret en dialog med relevante forskere, blandt andet på Københavns Universitet,” fortsætter Lars Brøndum Petersen. “Vi har testet koncepter med mineral tilknytning, hvilken grad af renhed vi ønsker at opnå i vandet, og hvilke teknologier vi skal satse på for at udvikle apparatet og skalere til Fase 2 af projektet.”

Et boost fra SMV-Instrumentets “business coaching”

Retap er i forvejen kendt for dansk designede genanvendelige glasflasker. Virksomheden har solgt flere end 2.5 millioner af slagsen på tværs af flere end 55 lande. De sælger også naturlige smagspulvere og vandkarafler.

Og EU-støtten har faktisk haft størst effekt gennem SMV-Instrumentets indbyggede ‘business coaching’ forløb, der har hjulpet med at udvikle en koordineret markedsstrategi for Pure og Retap’s andre produkter, siger Lars Brøndum Petersen:

“En af de ting, der er vigtige for mig i sådan et projekt er, at det er noget, som jeg kan bruge til at dreje virksomheden med. Coachingen har medvirket til at binde virksomhedens mission og koncept sammen og at afklare, hvad det nye produkt skal være for os.

Samtidigt er vi begyndt at italesætte skalerbarhed på en anden måde end bare i produkt-termer i forhold til, hvordan vi kan aktivere alle de mennesker, som dagligt drikker vand fra Retap flasker til også at bruge Retap Pure?”

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor