Nyheder:

Ærøs el-færge præsenteres i Europa-Parlamentet

Et krav om høj produktivitet og behovet for at kunne rette op på afvigelser før der opstår fejl er bare nogle af de argumenter, der ligger til grund for et nyt projekt med fynske Bionic System Solutions (BSS) i spidsen. Med udgangspunkt i forskning fra Syddansk Universitet udvikler projektet en cloudbaseret platform til løbende overvågning af industrielle robotter og maskiner. 

Mange industrier er dybt afhængige af robotter og maskiner i produktionen, og driftstop kan være forbundet med store omkostninger. Teknologien bag BSS’ intelligente platform skal gøre overvågningen af maskiner og robotter nemmere, mere effektiv og samtidig reducere og forudsige eventuelle nedbrud. Ifølge CEO i BSS, Gert Nielsen, er behovet stort for netop denne type løsning. 

”I øjeblikket findes der mange forskellige, manuelle typer af kontroller, som er både dyrere, mere tidskrævende og ikke så præcise. Det betyder, at man tit og ofte kommer til at reagere reaktivt i stedet for proaktivt omkring fejl.”

Med EU-midler fra programmet EUREKA AI, der støtter markedsorienteret innovation og udviklingsprojekter, har den odenseanske virksomhed nu fået ekstra vind i sejlene – og det gør en stor forskel for videreudviklingen af projektet, forklarer Gert Nielsen.  

”Helt grundlæggende for al nyudvikling, er der jo en risiko for, at man fejler. Med denne støtte fra EU, tør vi tage imod nye udfordringer, og det er virkelig vigtigt for en udviklingsvirksomhed som os.” 

Løbende overvågning giver præcise svar

Den cloudbaserede platform kombinerer metoder inden for frekvensanalyse og maskinlæring, som muliggør indsamlingen af store mængder data. På nuværende tidspunkt fokuserer BSS på en pumpe produceret af projektpartneren Alfa Laval. Med platformen kan BSS indsamle data fra pumpen og lære dens mønstre at kende. Når man kan registrere en normal rytme i pumpens performance, bliver det også muligt at identificere afvigelser, som kan være et tidligt varsel om fejl, fortæller Gert Nielsen.

”I mange andre systemer fokuserer man ikke nok på selve afvigelsen, men man samler en hob af data i stedet for. Vi trækker normalt kun de data op, som er nødvendige. På den måde får vi en meget tidlig sortering af de data, som er relevante for os, og som man skal kigge på.”

Når Gert og hans kolleger kender til pumpens normalbillede, kan de hurtigt lokalisere, hvor en given afvigelse kommer fra. 

”Så er det ikke noget med selv at skulle gætte, hvor man skal kigge henne på pumpen. Nej, der ved vi så præcist, hvor man skal fokusere for at få undersøgt det, der er på vej til at ske.” 

BSS' cloudbaserede platform overvåger maskiner og robotter og giver tidlige varsler om fejl. I projektet er der fokus på en pumpe, men med tiden skal teknologien også kunne overføres til andre industrier - eksempelvis den maritime.

Universel løsning

Selvom projektet lige nu har fokus på pumper, skal teknologien med tiden kunne overføres til andre industrier. Det viser sig nemlig at udfordringen med de manuelle, tidskrævende og dyre kontroller er illustrativt for mange industriområder.

”Vi starter med pumpen inden for fødevareindustrien, men den er i princippet universel inden for en række industri-grene. Det næste vi kommer til, er den maritime industri med den samme teknologi,” forklarer Gert Nielsen.

Foruden BSS samler projektet partnere fra Alfa Laval (fra både Sverige og Danmark), Althen Sensors og SDU. 

Finansiering styrker teknologiudvikling

Det kræver tid og investeringer at udvikle og teste den digitale overvågningsløsning, og derfor har odenseanske BSS henvendt sig til Erhvervshus Fyn for at få sparring om eksterne finansieringsmuligheder. Gennem et samarbejde mellem Det Syddanske EU-Kontor og Erhvervshus Fyn fik BSS råd og vejledning til at udarbejde en ansøgning til det EU-finansierede EUREKA-program, hvorfra virksomheden indtil videre har fået ca. 267.000 euro, som bl.a. skal bruges på forskellige testforløb hos Alfa Laval.

Ved projektets afslutningen forventer BSS at have en version af platformen klar til de første pilotforsøg på forskellige maskiner.

”BSS er en rigtig spændende virksomhed at arbejde med. Der er et stort potentiale, og de går meget professionelt til arbejdet med ansøgninger. Jeg glæder mig til at følge projektet og fortsætte samarbejdet med Gert,” afslutter EU-konsulent fra Det Syddanske EU-Kontor, Else Dyekjær Mejer. 

EUREKA er målrettet markedsorienteret innovation og støtter især forskningsprojekter med deltagelse af små og mellemstore virksomheder. For yderligere information kontakt EU-konsulent Else Dyekjær Mejer: edm@southdenmark.be