
Helene Bo Olsen underviser på hovedforløbet på IBC i Kolding. I starten af året havde hun 11 elever fra Visual Merchandiser-uddannelsen med til Paris, hvor de deltog i den verdensomspændende messe, Maison & Objet. Messen er førende inden for design, interiør og dekoration og gennem et samarbejde med et belgisk firma, fik eleverne direkte erfaring med bl.a. messeopbygning og -afvikling.
Alt sammen blev muligt gennem den akkreditering, som IBC fik via Erasmus+programmet i 2024. En akkreditering gør det muligt for skoler, uddannelsesinstitutioner og organisationer at søge støtte løbende uden at skulle igennem en omfattende ansøgningsproces hver gang.
For Helene Bo Olsen og hendes elever betød det ti dage i Paris og en oplevelse ud over det sædvanlige.
“Eleverne fik set, hvordan man arbejder som udstiller på sådan en messe – både med en anden kulturel forståelse og en anden nationalitet.”
Samtidig beskriver hun, hvordan eleverne blev sat i situationer, der pressede dem uden for deres komfortzone – fagligt såvel som personligt. De blev tvunget til at kommunikere med folk, der ikke talte engelsk og måtte finde kreative løsninger på de problemer, de stødte på. Det er alt sammen erfaringer, de kan tage med sig i bagagen.
”Vi snakker meget om det her med, at man kan være i sin komfortzone, i en udviklingszone – og nogle gange er man helt ude i en usikkerhedszone. Og lad mig bare sige, at der også var nogle af mine elever, som trådte ud i usikkerhedszonen undervejs. Men hvis man ikke prøver det nogensinde, kommer man jo heller ikke videre,” fortæller hun.
Danske EUX-elever på internationalt skolebesøg i Haag
I Fredericia pakker elever fra EUX Business-linjen også snart kufferten. De skal til Haag for at besøge den hollandske erhvervsskole Roc Mondriaan. Besøget er blevet muligt gennem samme Erasmus+akkreditering. Formålet med turen er at give eleverne mulighed for at opleve, hvordan undervisning og forretningsdrift fungerer i en anden kulturel kontekst.
Under opholdet skal de danske elever samarbejde med hollandske elever inden for tre forskellige fagretninger, som eleverne har valgt som deres uddannelsesspecifikke fag: detailhandel, business-to-business og kontoruddannelsen. Undervisningen kommer til at foregå sammen med eleverne fra Roc Mondriaan og vil primært blive varetaget af de hollandske undervisere.
Både undervisere og elever ser frem til besøget med store forventninger.
“Vi håber, at turen giver eleverne en dybere forståelse for, hvordan kultur påvirker både undervisning og måden, hvorpå der drives forretning. Samtidig bliver det en mulighed for at opdage, hvor mange ligheder der er på tværs af landegrænser,” fortæller underviser Nancy Jørgensen og fortsætter:
”Ved at se en anden kultur får de forhåbentlig en endnu større forståelse for ligheder og forskelle, både når det gælder det at drive forretning, men også på det menneskelige plan.”
Besøget i Haag skal også give eleverne indsigt i, hvordan arbejdsmarkedet i EU hænger sammen, og at karrieremulighederne ikke stopper ved den danske grænse. Samtidig bliver det en oplagt mulighed for at styrke deres kommunikative færdigheder – særligt på engelsk, men måske også med et par nye ord på hollandsk.
Erasmus+ giver oplevelser, der rækker ud over klasselokalet
Både Helene Bo Olsen og Nancy Jørgensen ser Erasmus+akkrediteringen som en vigtig ressource, der giver både lærere og elever værdifuld international erfaring.
“En tur som denne ville ikke kunne lade sig gøre for vores elever uden Erasmus+, da deres økonomiske formåen ofte er begrænset. Programmet er også med til at styrke EUX-businesslinjen, da vi som skole kan tilbyde vores elever oplevelser, der styrker deres kompetencer til fremtiden. Ved at bruge Erasmus+, sikrer vi, at kvaliteten af besøget har et højt fagligt udbytte, da begge parter kender betingelserne,” siger Nancy Jørgensen.
Helene Bo Olsen stemmer i og lægger vægt på, at erfaringerne også kan komme eleverne til gavn efter endt uddannelse.
”Vores tur til Paris var spændende på rigtig mange niveauer. Både fagligt, socialt og dannelsesmæssigt. Og det er den slags dannelse, der betyder noget, når de kommer ud på den anden side af deres uddannelse. Det er den, de bliver ansat på og ikke en eller anden karakter.”
Vil du vide mere om Erasmus+, og hvordan din organisation også kan blive akkrediteret? Så tag fat EU-konsulent Jens Bøgetoft Christensen på jbc@southdenmark.eu.
South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be
©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor