To unge læger har netop modtaget 100.000 euro i støtte fra det EU-finansierede Covid X-program til udviklingen af en løsning, der kan optimere gruppetestning. Projektet vil give store besparelser og en effektivisering af testsystemet.
Eivind Segtnan er oprindeligt fra Norge, men bor til dagligt i Odense og arbejder på Region Syddanmarks psykiatriske afdeling. På en lægekonference for fem år siden mødte han sin nuværende kollega, den iranske læge Farzin Kamari, og siden da er de to blevet både venner og samarbejdspartnere.
Da corona-pandemien gjorde sit indtog, så læge-duoen muligheden for at bruge deres forskning til at optimere måden, hvorpå man tester. Sammen stiftede de virksomheden Synaptic og udviklede AI-løsningen ”How To Pool”, som gør det muligt at gruppeteste mere effektivt ved at pulje personer med corona-risiko sammen.
”Vi plejer at sige, at vi individualiserer massetestning,” fortæller Eivind Segtnan om projektet, der skal spare både tid og ressourcer i testcentrene.
”Vi grupperer PCR-test, hvilket betyder, at man eksempelvis tester fem mennesker og puljer dem i ét reagensglas fremfor separat. På den måde får man én test, og hvis den er negativ, betyder det, at ingen har virussen. Så har man sparet fire tests – og samtidig sparet både penge og tid.”
Sophia og Jakob effektiviserer testning
Eivind Segtnan og Farzin Kamaris løsning bygger på kunstig intelligens (Sophia) og et spørgeskema til testpersonen (Jakob) – opkaldt efter Eivind Segtnans børn. Svarene fra spørgeskemaet gør det muligt at gruppere testpersonerne ud fra variable som alder, køn og hvorvidt testpersonen har symptomer eller ej. Dataene samles i en software, som fortæller laboratorierne, hvordan testpersonerne skal puljes. Har en testpersons spørgeskema vist høj corona-risiko, skal denne puljes alene, hvorimod testpersoner med lav risiko kan puljes sammen.
Løsningen overholder kravene til GDPR og er allerede CE-mærket.
”Problemet har hidtil været, at man ikke helt ved, hvordan man skal gruppere PCR-test,” fortæller Eivind Segtnan.
”Med vores løsning standardiserer softwaren, hvordan man skal gruppere testene. Man skal fortsat re-teste, men vi mindsker antallet i den gruppe, som skal re-testes, og det har ufatteligt meget at sige. Både med tanke på at man sparer tid og penge, men det betyder også, at hele processen bliver meget mere automatiseret i laboratoriet, hvor testene behandles.”
Råd og støtte til ansøgning
I starten af 2021 efterspurgte Covid-X-programmet løsninger, som med hjælp fra kunstig intelligens kunne bygge bro mellem den europæiske digitale sektor og sundhedssystemet. Krav som Synaptics løsning i dén grad lever op til, og derfor tog Erhvervshus Fyn kontakt til virksomheden og gjorde dem opmærksom på muligheden. Sammen med Det Syddanske EU-Kontor har Erhvervshus Fyn bistået Eivind Segtnan og Farzin Kamari i ansøgningsprocessen. Både i forhold til at skrive ansøgningen og efterfølgende forberede en pitch i anden runde af udvælgelsesprocessen. EU-konsulent fra Det Syddanske EU-Kontor, Siri Bentzen, fortæller.
”Jeg fortalte Erhvervshuset om Covid-X-muligheden, og inden for et par dage var der etableret kontakt til Synaptic. Erhvervshus Fyns kendskab til virksomhederne er afgørende for at ramme de rigtige virksomheder med de rigtige muligheder på det rigtige tidspunkt – og så har Synaptic efterfølgende været imponerende hurtige i ansøgningsprocessen.”
Også hos Erhvervshus Fyn vækker det glæde, at Synaptic er formået at komme gennem nåleøjet til EU-programmet.
”Én af vores fornemmeste opgaver er at hjælpe virksomhederne med at lykkedes, når de søger kapital og finansiering,” siger forretningsudvikler Lenna Broberg fra Erhvervshus Fyn. ”Synaptic arbejder med en højaktuel digital løsning, der kræver en god portion kapital til test og færdigudvikling. Derfor er det også positivt, at det udover Covid-X-midlerne er lykkedes Synaptic at tiltrække udviklingspenge fra andre støttepuljer som eksempelvis DigitaliseringsBoost inden for kort tid,”
Langsigtede planer
Med støtten fra Covid-X-programmet skal Synaptic nu videreudvikle løsningen og gøre den kunstige intelligens (Sophia) endnu bedre. Udover de 100.000 euro får Synaptic også adgang til data fra hospitaler i Spanien, Italien og Sverige, som alle modtog store antal coronapatienter under pandemiens første bølger. Dataene derfra betyder meget for videreudviklingen af løsningen.
”Det betyder, at vi kan træne Sophia. Lige nu har vi en høj nøjagtighed, men det er klart, at jo mere data, vi kan give Sophia, jo dygtigere bliver den til at kunne udregne sandsynligheden for, om man har Covid-19 eller ej,” fortæller Eivind Segtnan.
Og de to læger er ikke i tvivl om, hvad de håber, fremtiden bringer for virksomheden.
”Vi drømmer om, at det her skal give en større grad af frihed for befolkningen. Hvis det kommer til, at vi får brug for at teste i længere tid, afhængigt af vaccinen, så vil det her værktøj gøre, at man måske kan mindske brugen af lockdown, fordi man har et testapparat, man kan stole på.”