Nyheder:

Fynsk samarbejde skal forbedre vandtilstanden i Europa

På Fyn gik lokale aktører i 2021 sammen om at forbedre vandtilstanden i Odense Fjord. Nu er deres fælles arbejde blevet en del af EU-projektet ARCADIA, der skal være med til at redde europæiske vandmiljøer og tilpasse dem fremtidens klimapåvirkning.

”Der er vel næsten ikke den menneskelige aktivitet, der ikke har været i Odense Fjord gennem de sidste mange hundrede år,” siger Uffe Linneberg Gangelhof, projektchef ved VandCenter Syd.

Odense Fjord har både lagt vand til vikinger på togt, landbrugsdrift og weekendudflugter, og årenes brug er for alvor begyndt at kunne ses på fjorden, hvor alger og næringsstoffer gennem tiden har ophobet sig i fjorden og ødelagt både plante- og dyreliv.

“Fjorden havde akut brug for hjælp, og derfor samlede vi i 2021 17 fynske aktører i det vi kalder Odense Fjord Samarbejdet, der frem mod 2027 skal forbedre vandtilstanden i Odense Fjord,” siger han.

I samarbejdet er en række offentlige myndigheder, private virksomheder og organisationer, herunder Faaborg-Midtfyn Kommune, Kerteminde Kommune, Nordfyns Kommune, Odense Kommune, SDU, Danmarks Naturfredningsforening og VandCenter Syd.

Fyn skal stå model for Europa

I de seneste to år har Vandcenter Syd og det fynske samarbejde fået en del erfaringer gennem arbejdet med at forbedre vandmiljøet i Odense Fjord.

Disse erfaringer skal nu bruges i EU-projektet ARCADIA, der samler 42 europæiske partnere fra otte forskellige lande, om at skabe god vandtilstand i deres lokale vandmiljøer og tilpasse dem fremtidens klimapåvirkninger.

“Formålet med projektet er at blive klogere på, hvordan vi kan forbedre vandmiljøer og tilpasse vores byer til store mængder af nedbør. Derfor bliver det også en central del af projektet at dele erfaringer og resultater,” siger Uffe Linneberg Gangelhof.

Ligesom Odense Fjord, lider mange europæiske vandmiljøer også under tidens brug, og derfor kommer Fyn til at spille en stor rolle i projektet.

“I projektet skal vi videreudvikle vores koncepter, mens vi også bliver en modelregion for de andre partnere i projektet. Det betyder, at vi skal udvikle nogle principper, som skal gøre sig gældende andre steder i Europa, hvor de også har udfordringer med vandmiljøet,” siger han.

ARCADIA-projektet er støttet med 140 millioner kroner gennem Horizon Europe-programmet, hvor de syddanske partnere til sammen har fået 20 millioner kroner til deres arbejde i forskningsprojektet, der løber frem til sommeren 2028.

“Med Arcadia-projektet kan vi gå en mil videre. Vi får muligheden for at planlægge meget mere helhedsorienteret, hvor vi kan arbejde med de løsninger vi har nu, og kigge på, hvordan de kan designes inde i byerne, i udkanten af byerne og ude på landet,” siger Uffe Linneberg Gangelhof.

Vil du vide mere om mulighederne igennem Horizon Europe-programmet, så kan du kontakte Thomas Jensen på thj@southdenmark.eu.

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor