Nyheder:

Fynske Odico vil revolutionere byggebranchen: EU-støtte på 2,2 mio. kr. hjælper på vej

Den særlige trådskæringsteknologi..

En grønnere, billigere og mere effektiv produktion af betonstøbeforme. Det er bare noget af det, den fynske virksomhed Odico vil opnå med deres nytildelte EU-tilskud på 2, 2 mio. fra Eurostars-programmet. ROBOCRETE er navnet på projektet, som skal munde ud i en industriel produktionsform for fremstilling af bæredygtige støbeforme – og ikke mindst reducere CO2-belastningen ved betonbyggeri.

Rette vinkler og lige linjer

Siden 2012 har Odico haft som mål at transformere den globale betonindustri, som på nuværende tidspunkt er kendetegnet ved en høj grad af manuel arbejdskraft, materialespild og tidskrævende processer.

Et nichemarked, som lider særligt under disse udfordringer, er betonbyggeri. Produktionen af betonstøbeforme har hidtil været en både langsommelig og bekostelig affære, og selvom der er sket store forbedringer inden for materialets udvikling, har meget lidt ændret sig i forhold til selve støbeformene. Og det betyder, at det langt oftest er firkantede, lige betonklodser, der dominerer bybilledet.

”Det er stadig relativt økonomisk og ligetil at producere enkle ting: lige vægge, lige bjælker osv., men hvis du skal skabe noget, der krummer eller er lidt specielt, så bliver det dyrt og svært at lave i beton. Og det er blandt andet på grund af kompleksiteten i at lave støbeforme”, forklarer Asbjørn Søndergaard, Teknisk Direktør i Odico.

Støbeforme i voks

Med ROBOCRETE får Odico anledning til at imødekomme udfordringerne med den omstændige produktion – og samtidig gøre støbeformene, som hidtil har været lavet i træ eller flamingo, mere genanvendelige. Det skal blandt andet ske ved hjælp af voks.

”Maskinvoks ligner jo nærmest det voks, vi kender fra hobbyforretningerne bortset fra, at det er meget hårdere. Efter brug kan voksen blive smeltet om og genanvendt igen og igen uden nogen voldsom degradering. På den måde kan vi få en reel cirkulær produktion af støbeforme, hvor der er nul affaldsgenerering overhovedet,” fortæller Asbjørn Søndergaard.

Odico med base på Oslogade i Odense.

Kombineret med Odicos særlige trådskæringsteknologi, som består af en overdimensioneret ”osteklinge” med en opvarmet tråd, kan voksstøbeformen skæres hurtigt og effektivt med en flot blank overflade som resultat. Samtidig tillader teknologien, at Odico nemmere kan skære støbeforme i mange forskellige former.

”Trådskæringsteknologien består af en robot med en ramme og en tråd i. Tråden skærer igennem voksen og på den måde, kan den lave krumme flader uden at røre overfladen mere end én gang. I stedet for at tage flere timer, kan det tage få minutter at skære en overflade, fortæller Asbjørn Søndergaard om den store hastighedsforøgelse og fortsætter:

”I kombination er trådskæringsteknologien og maskinvoksen virkelig et match, der kan skabe en stor forskel i byggebranchen.”

Internationale kræfter

ROBOCRETE gennemføres i samarbejde med Instituttet for Strukturelt Design ved Det Tekniske Universitet Braunschweig og den tyske betonelementproducent Beton und Naturstein Babelsberg GmbH i Berlin. Projektet kobler på den måde avanceret materialeforskning fra Braunschweigs Tekniske Universitet med Odicos særlige trådskæringsteknologi. Gennem projektet testes teknologien ved BnB Gmbh.

Efter 36 måneder skal projektet munde ud i en valideret prototype med en ny trådskæringsmetode, der kan skabe genanvendelige og robuste voksstøbeforme. Og for Odico står det klokkeklart, at EU-tilskuddet er en vigtig milepæl på vejen dertil.

“Tilskuddet betyder, at vi kan gennemføre projektet. Uden det ville vi ikke kunne gøre det, da der ligger så mange udviklingsomkostninger i det. Hele ideen med at søge programmet er jo, at man har en ide, som er kommerciel, og som der er stor opbakning til, men hvor det er for risikobetonet selv at gå i gang. EU-midlerne fjerner den finansieringsrisiko for os,” afslutter Asbjørn Søndergaard.

Også hos Det Syddanske EU-Kontor vækker det glæde, at endnu en syddansk virksomhed har haft succes med EU-midler.

“Odico er en rigtig spændende virksomhed med et stort opskalerings-potentiale, og vi glæder os meget til at følge projektet og virksomhedens videre udvikling,” uddyber EU-konsulent Else Dyekjær Mejer.