Nyheder:

Horizon 2020 og bjergbestigning: Odense Universitetshospital projektudvikler i Bruxelles

At bygge et Horizon 2020 projekt er lidt som at bestige store bjerge i 1950’erne.

“Du har fundet et bjerg. Du ved, at du vil derop, men du er lidt i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er muligt. Hvordan finder du dit team, der skal med? Hvilke støttepartnere skal der være og hvordan træner du dem? Det er den rejse vi er på.”

Sådan siger Aleksander Krag, direktør for FLASH – Center for Leverforskning ved Odense Universitetshospital (OUH), som netop har afholdt konsortiemøde på et nyt stort EU-projekt hos Det Syddanske EU-Kontor i Bruxelles.

Projektets ambition er at videreudvikle kliniske beslutningsværktøjer, der kan sikre hurtigere, bedre og mere effektiv diagnosticering og behandling af forskellige sygdomme – eller “gøre det lettere for læger forskellige steder i sundhedsvæsenet at tage de rigtige beslutninger, det rigtige sted,  for den rigtige patient, med det rigtige resultat,” siger Aleksander Krag.

Digitale løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer

Sundhedsvæsenet er presset, og det på tværs af Europa. Der kommer flere behandlinger og flere patienter i en aldrende befolkning. Forventningerne  til stadigt hurtigere og bedre behandlinger.

Der er derfor også en stor europæisk tendens mod digitale teknologier og automatiserede værktøjer, der skal hjælpe sundhedsprofessionelle med at gøre deres arbejdsgange hurtigere, smartere og billigere. “Tiden er ved at være moden til det,” siger Aleksander Krag, “vi kan arbejde med ’machine learning’ teknologier og forskellige grader af kunstig intelligens og skabe disse kliniske beslutningsstøtteværktøjer.”

Patienterne selv skal også inddrages bedre i deres egen behandling. “Vi vil gerne bringe håndteringen af sygdom og sundhed helt ud i befolkningen med værktøjer til, at patienter i langt højere grad selv kan finde deres sygdom og selv kan monitorere behandlingen. En demokratisering af leveringen af sundhedsydelser,” siger Aleksander Krag.

Den gode partnerkonstellation

Ambitiøse Horizon 2020 projekter betyder oftest store partnerskaber, der skal arbejde sammen på tværs af landegrænser. Viden- og forskningsinstitutioner spiller sammen med små og mellemstore virksomheder (SMV’er) – og her står OUH’s Center for Leverforskning stærkt som et af Region Syddanmarks fem eliteforskningscentre med tre aktiver Horizon 2020 projekter.

“Når vi indkalder til et sådant konsortiemøde, så er det nogle af verdens bedste forskere og mest innovative virksomheder, der dukker op. Det giver os rent faktisk en chance for at vinde nogle af disse Horizon 2020 forskningsmidler, som formentligt er nogle af de mest konkurrenceudsatte forskningsmidler i hele verden. Du er noget af det sværeste at få, niveauet skal være så højt som overhovedet muligt. Konkurrence er også med til at presse det op, og det er vi ikke kede af,” siger Aleksander Krag.

I det nye projekt er der tale om flere partnere fra Danmark, herunder Syddansk Universitet, samt fra fx Spanien og Tyskland. Og en god projektpartner skal have tre ting med: en unik ekspertise, data og engagement. “Det er en stor fordel at kunne samarbejde med nogen, men det er også vigtigt, at du ikke har for mange partnere med. Og de skal vide at prioritere projektet rigtigt højt,” tilføjer Aleksander Krag.

Fra problemer til arbejdspakker til projektets løsninger

På OUH starter jagten på teknologiske løsninger med at identificere en udfordring for patienten eller sundhedsvæsenet – og det hjælper allerede med at lave den rigtige Horizon 2020 partner-konstellation.

Derefter skal arbejdspakker aftales og karakteriseres, så de viser vejen mod en videnskabelig nyskabelse samt hvordan resultaterne vil kunne implementeres. Og til sidst skal man vise, hvordan projektet kan få stor effekt i forskellige kategorier. Det både med sine større målsætninger og for hver enkelt partner, fx. betydningen for SMV’ernes konkurrenceevne.

“Det skal være knivskarpt,” siger Aleksander Krag.

Kontakt Det Syddanske EU-kontor for at høre meget mere om, hvordan du kan bygge dit eget EU-projekter op – og få idé-match med de seneste indkaldelser på dit område.