Nyheder:

Kolding får millioner til eksperimentarium for bæredygtige fødevarer

Lektor Danielle Wilde sammen med Koldings borgmester, Jørn Pedersen.© Mads Grønne Bärenholdt, SDU

Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem fra marken til middagstallerken. SDU Kolding og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet.

Vores mad, vores indkøbsvaner, ja hele vores fødevaresystem skal forandres fundamentalt, hvis vi vil bremse klima- og biodiversitetskrisen. Vores nuværende fødevaresystem er ikke bæredygtigt, men bidrager til klimaforandringer, forurening, tab af biodiversitet og sundhedsproblemer mm. 

De erkendelser har de seneste år fået en stadigt større rolle i klimadebatten, og et mere bæredygtigt fødevaresystem er også en af hjørnestenene i EU’s ambitiøse klimaplan Green Deal.

Og fra januar 2021 tager Kolding fat på fødevareproblematikkerne – sammen med 11 andre byer i Europa. Med en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. i ryggen skal hele Kolding de næste fire år omdannes til levende laboratorium for udvikling af fremtidens mad og fødevaresystemer. Her får by og borgere sammen større forståelse for problemerne i fødevaresystemet og hvordan de kan løses.

Hele byen engageres

SDU Kolding og Kolding Kommune står i spidsen for projektet, der vil engagere både landmænd, supermarkeder, storkantiner, skoleelever, politikere, borgere og lokale ildsjæle udi bæredygtige fødevarer i at booste byens overgang til et mere bæredygtigt fødevaresystem. 

Borgmester i Kolding Jørn Pedersen er begejstret over, at Koldings borgere, uddannelser og erhvervsliv får mulighed for at spille en nøglerolle i at skabe et fødevaresystem, der kan skubbe både klima, sundhed og biodiversitet i en positiv retning.

“Indkøb og madlavning er noget, alle forholder sig til hver eneste dag og jeg håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner. Potentialet i projektet er enormt og kommer formentlig ikke kun til at ændre koldingensernes forhold til bæredygtig mad, men bliver også en inspiration for resten af landet,” siger Jørn Pedersen.

Han understreger også, at dette projekt bliver en vigtig indsats i Kolding Kommunes nye bæredygtighedsstrategi.

Kolding får Living Labs

En vigtig del af projektet bliver to Living Lab-containere, der gør indsatsen synlig i Koldings bybillede og bl.a. inviterer til videndeling og eksperimenter, som kan øge forståelsen for, hvordan både byen og borgerne kan bidrage til at gøre Koldings fødevaresystem mere bæredygtigt.

For der er brug for ekstra viden om bæredygtighed inden for fødevarer. Det understreger projektleder, lektor Danielle Wilde fra Institut for Design og Kommunikation på SDU i Kolding.

“Bæredygtighed er yderst komplekst, så projektet handler i høj grad om at undersøge sammen med alle deltagerne i projektet, hvad det egentlig vil sige at spise bæredygtigt. På den måde får vi bedre øje på både modstand overfor og muligheder for forandring, så vi kan arbejde med dem.”

Forskning i forandring

Samtidig er hun yderst bevidst om, at masser af barrierer skal overvindes, før koldingenserne foretrækker rødebede-bøffer fremfor frikadeller. Men hun ser frem til udfordringerne.

“Det her er forskning i social udvikling; hvad skal der til, for at vi kan forandre måderne, vi spiser og producerer mad på. For mad er ikke bare ernæring, men handler også i høj grad om kultur, vaner, hvad vi kan lide og ikke lide. Ja dybest set hvem vi er. Og det bliver interessant at arbejde med hos både landmænd, forbrugere, supermarkeder mm.

Også Pernille Dagø, EU-Konsulent på det Syddanske EU-Kontor, har store forventninger til samarbejdet mellem Kolding Kommune og SDU:

“EU har med bevillingen anerkendt kvaliteten og det eksemplariske samarbejde mellem Kolding Kommune og SDU i forhold til at skabe morgendagens sunde og bæredygtige fødevaresystem. Borgeren og forbrugeren er i centrum, og her har SDU og Kolding fokus på at involvere alle – fra skolebørn til storkantiner – i hvordan man sætter sund bæredygtig mad på menuen og samtidig reducerer madspild. På den måde skriver projektet sig direkte ind i hjertet af EU’s nye vækststrategi, Green Deal, der skal ændre EU til en moderne, ressourceeffektiv og konkurrencedygtig økonomi.”

Tekst af Susan Grønbech Kongpetsak, Humanistisk Fakultetssekretariat, Det Syddanske Universitet. 

Kort om projektet

  • Kolding bliver fra 2021 eksperimentarium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem.
  • Projektet Food2030 in Kolding får støtte fra EU’s Horizon-program på 1,1 mio. euro.
  • Også San Sebastian i Spanien, Nilüfer-Bursa i Tyrkiet, Oslo i Norge, Torino og Rom i Italien, Kharkiv i Ukraine, Differdange i Luxembourg, Tampere i Finland, Rijeka i Kroatien, Castelo Branco i Portugal, Athen i Grækenland har fået støtte fra programmet på sammenlagt 12,2 mio. euro.
  • Byernes samlede indsats hedder ’FUSILLI – Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation.’
  • Projektet forankres på SDU Kolding og i Kolding Kommune i fællesskab med en projektleder i begge organisationer.