Nyheder:

Nyborg Kommune får EU-støtte til projekt med vedvarende energi

Med lanceringen af programmet European City Facility støtter EU kommuner og lokale myndigheders indsats for den europæiske energiomstilling. Nu har Nyborg Kommune fået 60.000 euro til at hjælpe de grønne ambitioner på vej.

Nyborg Kommune har, som den første syddanske kommune, opnået tilsagn om bevilling fra det nye EU-program EUCF. Programmet giver éngangstilskud til udvikling af investeringsplaner på kommunalt niveau inden for energieffektivisering og vedvarende energi.

Nyborg Kommunes ansøgning til programmets første uddelingsrunde blev evalueret med tredjehøjest score ud af de i alt 67 ansøgninger fra Nord- og Vesteuropa. Projektet, med titlen “EUCF Investment concept for 50% renewable energy production in the municipality of Nyborg – CO2 neutral electricity by 2035”, strækker sig over ét år. Om EUCF-ansøgningsprocessen siger Nyborg Kommunes Erhvervs- og udviklingschef, Babak Djarahi.

”Vores interesse i EUCF tager udgangspunkt i, at vi netop har vedtaget ”Politik for Grøn Omstilling” og sigter efter at blive CO2-neutrale inden for varme, el og transport i 2035. Vi er derfor endnu mere end tidligere på udkig efter gode muligheder, der kan hjælpe os på vej. Da vi hørte om EUCF-midlerne, passede det perfekt ind i vores planer om at skabe et grundlag for at øge andelen af vedvarende energi i Nyborgs energimiks. Ansøgningsproceduren var til at gå til og med lidt support fra Det Syddanske EU-Kontor, kom vi godt i mål.”

Næste ansøgningsrunde

EUCF er enkelt at ansøge og forbeholdt små- og mellemstore kommuner. Kommunerne kan søge om støtte fra programmet enkeltvis eller i fællesskab dog med et samlet maximalt tilskud på 60.000 euro. 

De næste to ansøgningsrunder kommer til at ligge i marts/april og oktober/november 2021. Det Syddanske EU-kontor sidder klar til at hjælpe interesserede kommuner på vej mod en god ansøgning.

”Vi oplever, at kommuner gearer op i forhold til at øge andelen af vedvarende energi og energieffektivisere f.eks. bygningsmassen. De tekniske løsninger er der langt hen ad vejen, så kommunerne er i stigende grad interesseret i støtte til aktiviteter, der er finansieringsmodne og som kan sikre en bæredygtig grøn omstilling. Her er EUCF ét af flere gode værktøjer i EU’s værktøjskasse, og man kunne godt ønske sig, at der fra dansk side fandtes tilsvarende ordninger”, fortæller EU-konsulent Thomas Jensen fra Det Syddanske EU-Kontor.