Nyheder:

Odenseanske Spin Robotics får EU-støtte til intelligent skrue-robot

Robotten starter med at skrue fødder på køleskabe.

Men på sigt skal Spin Robotics’ skrueteknologi – en robotarm monteret på en kasse og forsynet med en fødestation – sikkert og fleksibelt kunne køre rundt og løse mange forskellige opgaver hos virksomheder.

Det mål har nu fået ekstra drivkraft gennem EU-midler fra programmet ESMERA, der støtter små og mellemstore virksomheders udvikling, test og markedsmodning af robot-teknologier.

“Vi ser store perspektiver i at deltage i et internationalt projekt som ESMERA, som vil støtte udviklingen af robotten, siger en glad Thomas Sølund, CTO og medstifter i Spin Robotics.

Et dedikeret værktøj til mange forskellige opgaver

Spin Robotics udvikler robot-armen samt en digital platform, hvorigennem robotten nemt kan programmeres til forskellige opgaver.

Projektpartneren Pehama fra Nordborg bygger fødestationen, hvor skruerne bliver placeret præcist, så robotten let kan gribe dem. “Robotten kan jo ikke samle køleskabsfødder op af én pose,” påpeger Thomas Sølund.

Til sidst spændes det hele på en standardvogn produceret af sønderborgske EasyRobotics, så robotten kan flyttes rundt til forskellige opgaver i produktionen og derved gøre det billigere for virksomheder, der ikke behøver at investere i flere ensidige løsninger.

“Det bliver hurtigt dyrt, hvis en virksomhed skal bygge et sådant skrueværktøj af standardkomponenter, fordi en ingeniør skal til at programmere det hele,” forklarer Thomas Sølund. “Ved at lave et dedikeret værktøj og lægge meget af intelligensen ind i værktøjet, kan vi sænke prisen. De timer vi bruger på intelligensen, er timer – og penge – som virksomheden ikke skal bruge efterfølgende.”

I projektet er der også stort fokus på sikkerhed – både for sikkerhedens egen skyld og for prisen på robotløsningen. “Vi bygger sikkerheden ind i værktøjet, for hvis du først skal til at flytte ekstra sikkerhedsudstyr rundt sammen med vognen, bliver det igen dyrt,” siger Thomas Sølund.

På vej mod nye højder 

Spin Robotics har indtil videre fået ca. 575.000 kr. fra ESMERA-programmet. Hvis projektet udvælges til næste fase, vil der falde yderligere ca. 930.000 kr., som bl.a. skal bruges til at skærpe kalibreringen og gøre det nemt, når vognen flyttes mellem forskellige arbejdsopgaver i produktionen, så robotten kan udføre den bredest mulige vifte af opgaver.

“Spin Robotics er en spændende ny virksomhed, som vi er glade for at samarbejde med,” siger Else Dyekjær Mejer, konsulent på Det Syddanske EU-Kontor i Bruxelles. “De har godt mod på og succes med at søge tilskud til udvikling af virksomheden. I de nye EU-programmer er der også gode muligheder for at understøtte de udviklingsorienterede danske robot-virksomheder med EU-tilskud,” afslutter hun.

Fakta:

• ESMERA er finansieret gennem Horizon 2020, EU’s rammeprogram for forskning og innovation. Programmet giver op til €200,000 (ca. 1,5 mio. kr.) til projekter med robotløsninger til bl.a. landbrug, byggeri, fødevareindustrien, energisektoren, sundhedssektoren og beredskab.