Nyheder:

Region Syddanmark er i front, når det kommer til sund og aktiv aldring

Ifølge udvalgsformand Anja Lund (V), der tog imod anerkendelsen fra EU, vil Region Syddanmark fortsat være ambitiøse, når det kommer til digitalisering og innovation inden for sundhedsvæsnet. Foto: Region Syddanmark

Europa-Kommissionen har netop kåret Region Syddanmark som referencested med fire stjerner, når det kommer til at hjælpe ældre med at holde sig sunde og aktive. Det vil sige, at regionen er blandt de bedste i Europa på området. Arbejdet med ansøgningen om at blive firestjernet referencested er bl.a. sket med hjælp fra Det Syddanske EU-kontor.

Når det kommer til at hjælpe ældre med at holde sig sunde og aktive, er Region Syddanmark blandt de bedste regioner i Europa. Ved et arrangement d. 10. oktober i Bruxelles kårede Europa-Kommissionen endnu engang Region Syddanmark som et firestjernet referencested for sund og aktiv aldring. 

Det var Anja Lund (V), udvalgsformand for Digitaliserings- og Innovationsudvalget i Region Syddanmark, som tog imod anerkendelsen på vegne af regionen. Det er faktisk fjerde gang, at Region Syddanmark får fire stjerner af EU inden for sund og aktiv aldring, som er det højeste antal stjerner, man kan få.

EU’s anerkendelse er et vigtigt kvalitetsstempel

Maria Schønnemann er konsulent ved Syddansk Sundhedsinnovation, som er Region Syddanmarks stab for sundhedsinnovation. Hun har spillet en aktiv rolle i at sikre regionen de fire stjerner, og hun fortæller, at det er et vigtigt kvalitetsstempel.

”Anerkendelsen fra EU styrker vores renomme, og dermed bliver det lettere for os at finde gode internationale partnere til vores projekter inden for sundhed. Det giver os også noget goodwill i EU,” fortæller Maria Schønnemann og påpeger, at projekter af høj kvalitet kommer syddanskerne til gavn i form af bedre sundhed, flere gode leveår og et mere bæredygtigt sundhedsvæsen.

Med sin status som firestjernet referencested kan regionen f.eks. nemmere få et samarbejde op at stå med andre europæiske regioner, der ligesom Region Syddanmark ønsker at hjælpe sine borgere med at holde sig sunde og aktive – også når de er kommet op i alderen. Ældre udgør nemlig en stadig større andel af de europæiske befolkninger. Hvis sundhedsvæsnet skal være bæredygtigt i fremtiden, kræver det, at vi får flere gode leveår uden så mange kroniske sygdomme.

”For at lykkes med det har vi inddraget mange forskellige aktører, både virksomheder, sygehuse, patientorganisationer og andre. Det var også noget af det, som EU lagde stor vægt på, da vi fik fire stjerner,” fortæller Maria Schønnemann.

Det Syddanske EU-kontor var med under hele processen

EU-konsulent Henriette Hansen fra Det Syddanske EU-kontor har haft et tæt samarbejde med regionen, når det kom til at sikre de fire stjerner. Sammen med andre gode kræfter har hun hjulpet regionen med ansøgningen til EU om at blive et firestjernet referencested, bl.a. ved at præcisere, hvad der skulle lægges vægt på for at komme gennem nåleøjet.

”Europa-Kommissionen vil gerne se tingene i en større sammenhæng, så i denne omgang var der i kriterierne lagt stor vægt på at inddrage mange forskellige aktører  og det er Region Syddanmark rigtig gode til. Det gør, at man ikke spilder en masse penge.,” fortæller Henriette Hansen.

Derudover var Europa-Kommissionen begejstret for Region Syddanmarks app ”Mit liv – Min sundhed.” Med appen kan borgere med bestemte kroniske sygdomme få inspiration til kost, motion og livsstilsændringer, der kan hjælpe dem med deres kroniske sygdom. At sikre europæerne flere gode leveår er nemlig en vigtig prioritet for EU, fortæller Henriette Hansen.

”Vi vil gerne have en sundere befolkning i Europa. Vi bliver flere ældre, mens der bliver færre mennesker i den arbejdsdygtige alder. For at have et bæredygtigt sundhedsvæsen i fremtiden, er det derfor nødvendigt at arbejde for, at ældre får færre kroniske sygdomme. Det er nemlig nogle af de dyreste sygdomme, vores sundhedsvæsen skal tage sig af,” fortæller hun.

Du kan læse mere om Region Syddanmarks kåring som firestjernet referencested for sund og aktiv aldring her.