Nyheder:

Syddanmark har fået et Europe Direct Center

Borgmester i Varde, Mads Sørensen, klipper snoren og erklærer det nye center for åbent.

Der har været travlt i på biblioteket i Varde. Kommunen er netop blevet udpeget af EU-Kommissionen til at huse et helt nyt Europe Direct Center – et informationskontor, som har til formål at udbrede viden og skabe engagement om EU. Blækket på kontrakten er knap nok tørt, men planerne er nu lagt, og visionerne er store.

Peter Holm Lindgaard, biblioteksleder på Varde Bibliotek, er netop hjemvendt fra Milano, hvor over 400 repræsentanter for Europas såkaldte “direct centers” var mødt op. Formålet var blandt andet at tale om centrenes rolle i lyset af pandemien og krigen i Ukraine. For det er netop de 424 europæiske centres opgave at bringe EU til borgerne og gøre det nemmere for dem at få viden om EU-politik, programmer, prioriteter og meget mere. Med centret i Varde råder Danmark nu over fem, der alle sammen arbejder for at gøre EU mere tilgængeligt og borgernært, forklarer Peter Holm Lindgaard:

”Populært sagt er formålet jo at sørge for, at EU-Kommissionens politikker og indsatsområder bliver kommunikeret ud til borgerne i Region Syddanmark. Det kan både være til virksomheder og uddannelsesinstitutioner, men også unge studerende på skoler og gymnasier og naturligvis også helt almindelige borgere.”

EU-politik i øjenhøjde

Selvom EU sommetider kan virke som en lidt fjern størrelse, fylder lovgivningen derfra meget – også på lokalt plan. Faktisk kan en lang række af de beslutninger, som træffes i byrådet, relateres til beslutninger truffet i EU-Kommissionen. I følge Peter Holm Lindgaard er det af samme grund enormt vigtigt, at centrene er med til at skabe kendskab til den politik, der laves på EU-plan.

”Det betydet meget, at man synliggør den sammenhæng, der er mellem det, der foregår i det internationale samfund og det, der foregår i kommunerne. Så ved borgerne også, at det ikke bare er noget, vi finder på, men det er noget, der rent faktisk koordineres.”

En hektisk tid i EU

De sidste par uger har der været fart på. Så meget at centret i Varde ikke engang har modtaget skiltet, der skal lade udefrakommende vide, at der netop her ligger et Europe Direct Center. For de politiske vinde blæser over Europa, og både den grønne omstilling og krig i Ukraine er nogle af de temaer, som optager det nye Europe Direct Center i en sådan grad, at planerne for efteråret allerede er blevet revideret.

”Der sker jo rigtig meget lige øjeblikket. Noget af det som vi gerne vil fokusere på er helt overordnet klima og miljø – og herunder den nye Esbjerg-deklaration. Vi vil også gøre en større indsats for at informere om noget af det, vi er særlig ramt i øjeblikket nemlig desinformation. Da jeg var i Milano, var det et punkt som EU-Kommissionen bad os om at fokusere ekstra meget på.

Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, holder oplæg om status i EU.

At der er travlt i Vardes nye Europe Direct Center er ikke helt nyt. Sådan har det været fra start. EU-konsulent Cathrine Holm Frandsen fra Det Syddanske EU-kontor gjorde Varde Kommune opmærksom på muligheden for et Europe Direct Center i Syddanmark tilbage i 2021 og hjalp derefter ansøgningen på vej. Hun fortæller:

”Fra vi fik muligheden for et syddansk Europe Direct Center til, at Varde Kommune havde indsendt en ansøgning, gik der kun to uger. Ansøgningsprocesser til EU-projekter går sjældent så hurtigt, men det vidner om det tætte samarbejde mellem Varde Kommune og Det Syddanske EU-kontor. Et samarbejde som vi nu glæder os til at udvide, så det også involverer en styrket, fælles kommunikationsindsats omkring nye EU-politikere, initiativer mv.

Centret er nu åbent

Fredag d. 20. maj var der officiel indvielse af det nye Europe Direct Center på Det Gamle Rådhus i Varde, hvor borgmester Mads Sørensen klippede snoren og erklærede centret for åbent. 

“Det glæder mig, at Europa-Kommissionen har udpeget Varde til at formidle viden om EU til hele Syddanmark. Vi vil gøre, hvad vi kan for at bringe EU tættere på borgerne i Varde Kommune og resten af Syddanmark. Og jeg er overbevist om, at Varde Bibliotek kan løfte denne vigtige opgave,” fortæller han.

Efterfølgende stod Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, klar til at give et oplæg om EU lige nu. Oplægget kom både omkring Rusland, Ukraine, sikkerhedspolitikken, NATO og EU’s kommende indsatsområder. 

Vil du vide mere om det nye Europe Direct Center, kan du besøge den officielle hjemmeside her.