Syddanske virksomheder har succes med at sikre højtuddannet arbejdskraft fra udlandet via EU-midler. I 2020 fik to syddanske virksomheder således bevilget tilskud til ansættelsen af udenlandsk arbejdskraft – og det har haft afgørende betydning at kunne byde internationale kompetencer indenfor, lyder det fra både AmiNIC og Vertikal AI.
Ph.d. til syddansk supernæse
Virksomheden AmiNIC, med base i Middelfart og udvikling i Sønderborg, har udviklet en særlig ”supernæse”, der kan måle friskheden i fisk og kød på få sekunder. Supernæsen består af en ultra-følsom sensor, som kan estimere den korrekte holdbarhedsdato og er således et effektivt værktøj i kampen mod madspild.
I juni 2020 fik AmiNIC tildelt støtte til ansættelsen af en udenlandsk Ph.d.-medarbejder, og siden september har brasilianske Tatiana Marcondes derfor været en fast del af holdet. Med sig i bagagen har hun en Ph.d. i Microelectronics fra Federal University of Rio Grande do Sul samt erfaring med netop karakteriseringsudstyr, elektronmikroskoper og halvledermaterialer – kompetencer, der gør hende særligt velegnet til den nye primære arbejdsopgave: at øge sensitiviteten i AmiNIC-sensoren.
Ansættelsen af Tatiana Marcondes er et vigtigt skridt på virksomhedens rejse, forklarer Jeanette Hvam, CEO i AmiNIC.
”Vi laver et apparat, der kan måle friskhed og holdbarhed i kød og fisk, og der indgår en lille sensorenhed – en microcantilever. Den er lavet af halvledermateriale i forskellige lag og produceres i renrum, som de blandt andet har på Syddansk Universitet i Sønderborg”, fortæller hun om teknologien bag ”supernæsen” og fortsætter:
”Vi havde brug for, at der var nogen, der gik ind og fandt ud af, hvordan vi let kunne lave den bedste cantilever, for indtil nu har vi været fuldstændig afhængige af eksterne samarbejdspartnere. Uden EU-støtte ville vi ikke kunne rykke arbejdet inhouse, og det betyder virkelig meget for vores økonomi og overlevelse.”
EU-midler øremærket international ekspertise
På den anden side af bæltet ligger den Vejlebaserede virksomhed Vertikal AI. Med en særlig form for kunstig intelligens (AI – artificial intelligence) har startup-virksomheden udviklet en løsning, der kan opfange skader i den komplekse datastrøm fra sensorerne i vindmøller. Den kunstige intelligens kan give enorme besparelser på drift og vedligehold og bidrage betragteligt til den grønne omstilling. Også her har tildelingen af EU-støtte til international arbejdskraft haft stor betydning.
”Det er en vigtig milepæl for os. Som virksomhed skal vi også være i stand til at tiltrække arbejdskraft fra udlandet, for det er ikke altid, vi kan finde de helt rigtige profiler lige her i omegnen”, forklarer Allan Møller Larsen, CEO i Vertikal AI.
Med en Ph.d. i Physical Oceanography fra AIX-Marseilles University og solid erfaring med databehandling besidder italienske Andrea Costa netop de kompetencer, Vertikal AI efterspurgte. Siden oktober har han sammen med sin familie haft base i Vejle – og det var ikke sket uden EU-midler.
”Med denne støtte kunne vi søge bredt i hele Europa og finde de allerbedste profiler. Andrea ramte det helt rigtige niveau i forhold til erfaring med data-research og data-science”, afslutter Allan Møller Larsen.
Gensidigt godt samarbejde
Erhvervshus Sydjylland har henvist virksomhederne til Det Syddanske EU-Kontor, hvor både AmiNIC og Vertikal AI har modtaget råd og sparring til udarbejdelsen af EU-Ansøgningen. Og hos Allan Clausen fra Erhvervshus Sydjylland vækker det glæde, at syddanske virksomheder har succes med at søge EU-midler – et tegn på at samarbejdet mellem Det Syddanske EU-Kontor og Erhvervshuset er effektivt.
”Vi henviser meget gerne virksomheder med et internationalt sigte til Det Syddanske EU-Kontor. De er altid imødekommende overfor de muligheder, vi sender i deres retning, og vi sætter stor pris på det gensidige samarbejde,” afslutter Allan Clausen.