Virksomheden Dacoma med adresse i Svendborg har god grund til fejring i disse dage. Inden for bare én måned opnåede de tilsagn fra to EU-programmer til videreudviklingen af deres skibsstabilisator, der skal spare både tid og penge – og ikke mindst gøre livet lettere på arbejds- og mandskabsbåde i offshore-industrien.
Ingen rock, ingen rul’
Dårligt vejr, høje bølger og gyngende grund er nogle af de udfordringer, der gør arbejdsgangen vanskelig, når teknikere sejles ud til vindmølleparker. I dag bliver flere vindmølleparker placeret længere og længere fra kysten for at fange højere vindhastigheder – og det gør ikke situationen bedre. I Nordeuropa skønnes det, at vejrforholdene gør vindmølleparkerne utilgængelige i 100-160 dage om året, og i de resterende dage lider besætningen ofte af søsyge. De mange uproduktive dage koster både tid og penge for industrien.
Det er netop problematikker som denne, virksomheden Dacoma vil komme til livs med deres skibsstabilisator, der monteres under båden og kan svinge fra side til side i modtakt med bølgerne og dermed dæmpe rullebevægelser.
”Stabilisatoren beror på en teknologi, som vi selv har udviklet, der hedder Airkeel. Det er et luftfyldt legeme, der ligner en torpedo, for den er hydrodynamisk udformet således, at den ikke bremser båden. Den kan svinge fra side til side og sørge for, at båden bliver holdt stille,” forklarer Arnd Baurichter, administrerende direktør i Dacoma.
Med Airkeel har Arnd Baurichter og hans team regnet ud, at bådene bliver mere sødygtige og kan sejle ud i væsentligt højere bølger. På sigt betyder det, at man har op til 40 ekstra, produktive dage om året. Samtidig er løsningen brændstofbesparende, da stabilisatoren løfter båden en smule, så bølgemodstanden bliver mindre.
Familieferie blev startskud
Svendborg-virksomheden blev stiftet i 2019, men faktisk lå det slet ikke i kortene, at Arnd Baurichter skulle gøre karriere i den maritime verden. Idéen til Airkeel fik han på en sejltur til Bornholm, mens resten af familien var ude og handle ind. Inde på havnefronten så han en flok segways, og det satte gang i de tanker, der blev startskuddet til Dacoma.
”Jeg er egentlig uddannet fysiker og har arbejdet med partikelacceleratorer det meste af mit liv, men fysikere som os får ofte mange idéer. Mens jeg sad der, tænkte jeg, at der måtte være en smartere måde at stabilisere båden på end med de 1,8 tons bly, der sidder under den. Så fik jeg idéen til at udskifte blyet med luft og udvikle et kontrolsystem og en motor, der driver den fra side til side. Fysikken er den samme som i en segway – nemlig et omvendt pendul,” forklarer Arnd Baurichter og fortsætter:
”Og så gjorde jeg det, som fysikere nu gør og gik ned og fandt en eller anden konvolut og skrev mine formler ned på.”
I dag tæller Dacoma fem medarbejdere, men ifølge Arnd Baurichter er målet, at virksomheden skal vokse i antal og ekspandere udenfor Danmarks grænser.
”Der er et stort potentiale. Bare det markedssegment, der hedder arbejdsbåde til eksempelvis akvakultur er kæmpestort, men man kan også bruge løsningen til for eksempel patruljebåde inden for politiet og kystbevogtning. Markedssegmenter som lystbåde, super-yachts- og sightseeing-både har vi slet ikke kigget nærmere på endnu. Så der er masser af andre markeder at gå ind i.”
To EU-tilskud på én måned
I forsommeren 2021 modtog Dacoma tilsagn fra programmerne Eurostars og Blue Economy Window (en indkaldelse under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond). Eurostars-projektet med titlen ”Amcostar” tæller desuden partnerne SDU Sønderborg og norske Automasjon og Data, mens Blue Economy Window-projektet ”SeasonCTV” har pilotkunden OPUS Marine med ombord. Tuco Marine Group fra Faaborg er partner i begge projekter.
For Arnd Baurichter betyder de to tilskud blandt andet, at Dacoma nu kan lave et demo-kundeprojekt og komme ud over stepperne med deres løsning.
Og selvom ansøgningsprocessen til de to programmer har givet anledning til et par søvnløse nætter, er Arnd Baurichter ikke i tvivl om, at han ville gøre det igen.
”Det er klart det hele værd på den anden side. Det giver god ro på bagsmækken. Nu kan jeg jo tage mig af alt det andet – udvikling, salg og alle de ting, jeg er god til. Som startup er man under et konstant likviditetspres – især når man har folk ansat. Jeg skal jo sørge for, at de har smør på brødet hver måned. Så det giver virkelig noget ro.”
På vejen til EU-støtte har Dacoma blandt andet fået råd og sparring fra Erhvervshus Fyn, Det Syddanske EU-Kontor og Den Maritime Startup Hub i Svendborg. Troels Ankerstjerne, forretningsudvikler i Den Maritime Startup Hub, fortæller.
”Det har været spændende at følge Dacoma og de meget dedikerede medarbejdere, siden de startede i Den Maritime Startup Hub. Jeg ved, at der er brugt rigtig mange timer på at skaffe finansiering til udvikling af produktet og virksomheden, så jeg synes det er godt gået, at de er nået dertil, hvor de er i dag, og jeg glæder mig over, at EU har sendt støtte i Dacomas retning. Det vil helt sikkert give et boost fremad.”
På Det Syddanske EU-kontor er EU-konsulent Siri Bentzen også glad for, at Dacomas Airkeel nu har fået ekstra vind i sejlene.
”Fra EU’s side er der opmærksomhed omkring potentialerne i den blå økonomi – og hvordan den blå sektor spiller sammen med den grønne omstilling. Den dagsorden tapper Dacoma ind i og kommer med et innovativt produkt og masser af gå-på-mod i forhold til at søge tilskud til udviklingen af virksomheden. Det har nu givet pote,” afslutter hun.
Vejen til kapital:
Dacoma har tidligere opnået tilsagn gennem bl.a.:
Har du en idé til et projekt – og vil du gerne vide mere om, hvordan din virksomhed tager skridtet på vejen til EU-støtte? Så kontakt vores erhvervs-team her.