Nyheder:

To år efter: Eurostars-projekt hjælper fynsk virksomhed på vej mod digitalisering af betonbyggeri

Foto: Sensohive

I 2019 modtog den odenseanske virksomhed Sensohive 2,2 mio. kr. fra Eurostars-programmet til udviklingen af et projekt med trådløse sensorer til byggebranchen. To år senere har arbejdet resulteret i et opdateret og testet digitalt overvågningsværktøj, der kan forudsige betons hærdningstid.

Gennem to år har virksomheden Sensohive samarbejdet med den norske entreprenørvirksomhed Kruse Smith og Norge og Danmarks tekniske universiteter, NTNU og DTU, for at videreudvikle systemet Maturix, hvor trådløse sensorer kan udregne hærdningstid på beton ud fra faktorer som vejr, temperatur og fugtighed. Et vigtigt værktøj, som kan spare både tid, ressourcer og Co2 på verdens byggepladser. 

”Betonhærdning er en kemisk proces, der er styret enormt meget af temperatur. Får du en for høj temperatur, risikerer du at få store skader på betonen,” forklarer CTO og co-founder Tobias Ejersbo.

Med Maturix behøver betonleverandører ikke ty til dyr ekspertise eller manuelle beregninger for at vurdere betonens hærdningstid. Værktøjet samler data om vejr- og hærdeforhold i en digital løsning, der løbende estimerer betonens modenhed og styrke. På den måde kan man hurtigere og med større sikkerhed vurdere, hvornår betonen er klar til brug – og dermed spare både penge og ventetid uden at gå på kompromis med kvalitet og sikkerhed. 

”Det værste er, hvis du står med et resultat, hvor det ligner, hærdningen er gået godt, men hvor betonen i virkeligheden ikke har bundet sig til noget som helst. Efter en årrække vil den begynde at smuldre, som var det sand. Det er ret skidt, hvis det for eksempel drejer sig om en bro,” siger Tobias Ejersbo. 

Tobias Ejersbo (tv.) og Casper Harlev (th.) er sammen med Tim Larsen co-founders i Sensohive. Foto: Sensohive

Eurostars-midler rykker projekt udendørs

Sensohive har udviklet trådløse sensorer siden 2014 og haft kunder i både gartnerier og fødevareindustrien. Senere besluttede virksomheden at implementere deres løsning i byggebranchen – nærmere bestemt elementfabrikkerne. Arbejdet med elementfabrikkerne blev indgangsvinklen til Eurostars-projektet. 

”Elementproduktion foregår indendørs med rimelig høj proces-kontrol, men hvad med alt det, der er ude i landskabet? Eurostars-projektet har handlet om at konvertere det til et udendørs-aspekt, hvor der er alle mulige andre faktorer, såsom vindforhold og skiftende temperaturer, der spiller ind.” 

Netop her har den norske partner Kruse Smith spillet en aktiv rolle i projektets udvikling. Som underleverandør i et stort infrastruktur-projekt, der skal erstatte flere færger og forkorte rejsetiden mellem Sydnorge og Nordnorge, har Kruse Smith haft mulighed for at teste Maturix og give feedback til Sensohive. Norges varierede landskab og skiftende vejrforhold skaber udfordringer for hærdningen af betonen, og det har givet gode muligheder for at teste løsningen. 

”Vi har haft utrolig meget gavn af at have nogle ordentlige videns- og samarbejdspartnere med i projektet, så vi har kunne konvertere det her til et system, der giver mening for alle. Det er alt andet lige lettere at lave en løsning til nogen, hvis man har en god, direkte kontakt til dem,” fortæller Tobias Ejersbo. 

EU-støtte giver muligheder

To år efter projektet blev skudt i gang er Tobias Ejersbo ikke i tvivl om, at arbejdet med ansøgningen og den løbende indberetning har været det hele værd. 

”I et EU-projekt kan man gå til tingene med en større tålmodighed og nysgerrighed, fordi det ikke behøver at være rigtigt i første gæt. Vi havde nok ikke turde kaste os ud i det på samme måde, hvis det var helt for egen regning,” fortæller han og lægger vægt på, at projektet også har ændret kurs undervejs og givet mulighed for at teste forskellige ting af.

EU-konsulent Else Dyekjær Mejer, der har fulgt projektets udvikling fra sidelinjen, fortæller:

”Sensohive har en fantastisk tilgang til eksternt finansierede projekter, hvor de ser mulighederne og bruger dem strategisk. Eurostars-projektet er således også brugt til at opbygge relationer og modne det norske marked, hvilket giver nogle rigtig gode kommercielle muligheder fremadrettet.” 

Foto: Sensohive