Nyheder:

66 mio. kr. til Kolding-virksomhed, der laver vind til grøn brint

Virksomheden Green Hydrogen Systems har sammen med 11 partnere fra Danmark, Norge, Frankrig og Storbritannien fået tildelt ca. 223 mio. kr. fra EU til et storstilet elektrolyseanlæg i energiparken GreenLab Skive. Projektet, med titlen GreenHyScale, er det første af sin slags og skal være med til at fremme anvendelsen af elektrolyse i stor skala.

Der er fuld fart på vindmøllerne i Nordsøen. Med det svingende vejr i Danmark har vindmøllerne ekstra gode forhold – faktisk så gode, at vi ikke kan nå at bruge alt den strøm, der produceres. Nu skal et nyt EU-projekt, med koldingensiske Green Hydrogen Systems som en af hovedpartnerne, installere et 100 MW elektrolyseanlæg, der kan udnytte den grønne strøm bedst muligt og presse priserne på grøn brint ned. 

”Helt overordnet kan man sige, at vi endelig får noget gavn af det dårlige vejr i Danmark. Det blæser ad Pommern til ude på Nordsøen, og vi kan stille mange flere vindmøller op, end vi har brug for strøm på land. Derfor er vi nødt til at lave noget af strømmen om til for eksempel brint eller andre brændstoffer,” fortæller Kasper T. Therkildsen, Head of Technology i Green Hydrogen Systems. 

I elektrolyseanlægget skal den grønne strøm bruges til at spalte vand til brint og ilt. Brinten kan efterfølgende benyttes til for eksempel transportformål, hvor fossile brændsler på nuværende tidspunkt er en af de største klimasyndere. 

Anlæg bliver det første af sin slags

I oktober 2021 skydes projektet ”GreenHyScale” i gang, og i 2024 skal der således stå et 100 MW elektrolyseanlæg klar i GreenLab Skive – det hidtil største af sin slags. Selvom Green Hydrogen Systems er specialiserede i elektrolyseanlæg og bæredygtig produktion af brint, krævede det grundige overvejelser at indsende en ansøgning til et projekt af den størrelsesorden. 

”Call’et kom jo i efteråret, og det skulle vi lige tygge lidt på. Vi er en virksomhed i voldsom vækst, så på det tidspunkt var vi slet ikke lige så store, som vi er nu. Derfor skulle vi lige overveje, om vi kunne bide over et projekt af den kaliber,” siger Kasper T. Therkildsen. 

Heldigvis blev ansøgningen sendt afsted, og Green Hydrogen Systems har, som en af hovedpartnerne i projektet, fået tilsagn om 66 mio. kr. til at levere elektrolyseanlægget. Foruden GreenLab Skive og Green Hydrogen Systems deltager Energy Cluster Denmark, DTU og Siemens-Gamesa Renewable Energy også som partnere i projektet på dansk side.

Konkurrencedygtig med fossilt brændstof

I 2020 vedtog EU en ambitiøs brintstrategi, hvor det står klart, at brint spiller en vigtig rolle for EU’s klimaindsats og fremtidens europæiske industri. GreenHyScale-projektet går hånd i hånd med brintstrategien og har netop fokus på at bringe prisen for elektrolyse ned, så den kan konkurrere med fossilt brændstof.

”Projektet flugter med den udvikling, man ønsker sig i EU, hvor man skal drive prisen pr. kilo grøn brint ned for at komme i nærheden af fossil-paritet. Hvis man skal have grøn energi til at lykkes, og hvis man skal lave power-to-X (PtX) i større målestok, så er strømprisen det altafgørende,” fortæller Niels-Arne Baden, Senior Vice President og Head of Strategy & Public Affairs i Green Hydrogen Systems.

”Det endelige mål er jo, at det ikke skal kunne betale sig andet end at lave grønne løsninger. Det er det, det går ud på. Det er der, vi skal hen,” supplerer Kasper T. Therkildsen.

Restprodukter fra elektrolyseanlægget, såsom restvarme, skal bruges lokalt i området, så virksomhederne kan udnytte energien og hinandens ressourcer på bedst mulig måde. 

En plads på verdenskortet 

Erhvervshus Sydjylland og Det Syddanske EU-kontor har igennem længere tid været i kontakt med Green Hydrogen Systems om mulighederne for EU-støtte og informerede virksomheden, da indkaldelsen med fokus på EU’s Grønne Pagt blev varslet. 

”Denne mulighed fra EU havde alle de rigtige nøgleord i forhold til Green Hydrogen Systems og ramte på et godt tidspunkt i virksomhedens udvikling. De er på en vild rejse, og jeg håber, at EU-tilskuddet kan give dem et ekstra rygstød på vejen,” fortæller Siri Bentzen, EU-konsulent ved Det Syddanske EU-Kontor. 

Hos Erhvervshus Sydjylland er det også en glædelig nyhed, at virksomheden er kommet gennem nåleøjet med det store projekt. 

”Vi var i dialog med Green Hydrogen Systems i sommeren 2016, hvor der på det tidspunkt var seks ansatte – et fald fra 16 tre år tidligere. Formålet var at skaffe kapital, som det har været i alle årene fra virksomhedens start. Det lykkedes at få Danmarks Grønne Investeringsfond ombord med et lån, som kunne finansiere yderligere et års drift.” fortæller Allan Clausen, Forretningsudvikler i Erhvervshus Sydjylland og fortsætter: 

”Det har været spændende at følge den vilde rejse, som Green Hydrogen Systems har været på de seneste år, og dejligt at vi sammen med Det Syddanske EU-kontor har kunnet bidrage til den kapitalrejsning, som er så altafgørende for at udvikle en sådan vækstkomet.”

Som dansk partner i projektet fremhæver Energy Cluster Denmark GreenHyScale, som et godt eksempel på, hvordan samarbejde kan bringe Danmark foran i forhold til den grønne omstilling. 

“Den grønne brintproduktion er en nøgle til at åbne for de grønne PtX-brændstoffer, der skal reducere CO2-emissionerne og udfase samt endeligt erstatte de fossile brændstoffer. Danmark og dansk industri er stærkt repræsenteret med centrale og førende virksomheder i hele den værdikæde, der skal bringe PtX-brændstofferne på markedet. Vi kan derfor med projekter som dette vise, at det kan lade sig gøre gennem samarbejde at tage en førerposition i den grønne omstilling,” siger Glenda Napier, CEO, Energy Cluster Denmark.

Fundamentet for GreenHyScale-projektet er nu lagt, og foran partnerne venter der en stor opgave. For Green Hydrogen Systems er det først og fremmest en lettelse og en tillidserklæring, at projektet er blevet godkendt.

”Det er en blåstempling i sig selv, at der sidder nogle kompetente mennesker i et større udvalg på EU-plan og vælger os og vores projekt ud. Det kan slet ikke vurderes. Det har også en intern påvirkning på de ansatte i Green Hydrogen Systems. Folk tænker ”okay, der er nogen, der tror på os – udover os selv”, og så er vi virkelig kommet på verdenskortet med det her projekt. Så nu skal der bare leveres på det, men det er vi også helt sikre på, at vi kan,” afslutter Niels-Arne Baden.