Helt i hus med bæredygtige mursten

“Vi ville ikke have haft mulighed for at bygge det her hus selv, som en mindre virksomhed, så vi er utroligt taknemmelige for Horizon 2020.”

“Vi fandt ud af, at der var basis for projektet. Efterspørgslen er stor, hvis vi kan matche markeds-priserne - og det kan vi."

Sønderjyske Gråsten Tegl bygger et hus af innovative byggeblokke med udsigt til vandet og et blik mod internationale markeder.

Forestil dig en klapsammenmad. Kernen består af isolerende glasskum lavet af 100% genbrugsmateriale. Brødet på begge sider er af mursten.

Cirka sådan ser CleanTechBlock ud. Det er en ny type mursten, der ifølge Gråsten Teglværk A/S er lige til at spise for den europæiske byggeindustri.

Og så er den tilmed så sund, at den sønderjyske virksomhed nu bygger et helt hus i Egernsund med CleanTechBlocks og genbrugte mursten fra den gamle Nederby Kro. Huset har udsigt over vandet, og det skal også gerne blive Danmarks første DGNB-certificerede bæredygtige hjem.

“Så kan vi invitere hele verden til at se, hvordan man kan bygge med en CleanTechBlock og lave et billigere bæredygtigt byggeri, som overholder kravene i det nye bygningsreglement, som kommer i 2020 i hele Europa,” siger projektleder Jacob H. Bendtsen. “Vi kan endda tilbyde, at folk kan bo i det og opleve det fantastiske indeklima, det nye hus får.”

Et hus bygget med SMV-Instrumentet

CleanTech-huset er et markedsmodningsprojekt, der er bemidlet med 8,2 mio. kr. gennem SMV-Instrumentets Fase 2. Uden den støtte ville demonstrationseffekten have været meget mere beskeden.

“Vi ville nok have lavet nogle ‘mock-ups’, eller små testenheder. Vi har fået CleanTechBlock CE-godkendt, patenteret og testet i op til 3 meters højde. Men parcelhuset  bygger vi op i to etager, og så kan vi teste og markedsføre det i op til 7 meters højde,” siger Jacob H. Bendtsen. “Vi ville ikke have haft mulighed for at bygge det her hus selv, som en mindre virksomhed, så vi er utroligt taknemmelige for Horizon 2020.”

Lettere, tyndere og ‘grønnere’ mursten

CleanTechBlock spiller på mange innovative strenge, når man sammenligner den med et traditionelt murværk af tegl.

Den nye mursten er tyndere. Dermed bliver den færdige væg tyndere, men bevarer den samme isoleringsevne. Det betyder, at huse bygget med CleanTechBlock kan leve op til 2020-bygningskravene uden at skulle ofre plads på tykkere sten. De nye mursten er også lettere at fragte og kræver mindre energi at producere. De er brandsikre, tryktætte og 5 gange stærkere i udbøjningstest end traditionelle vægkonstruktioner.

“Derfor kan de jo også være en fantastisk idé til jordskælvsramte områder,” foreslår Jacob H. Bendtsen.

Gråsten Teglværk startede i 2015 med 375,000 kr. fra SMV-Instrumentets Fase 1 til at lave en markedsanalyse, der kortlagde det internationale potentiale for den bæredygtige byggeblok. “Vi fandt ud af, at der var basis for projektet. Efterspørgslen er stor, hvis vi kan matche markedspriserne – og det kan vi,” siger Jacob H. Bendtsen.

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor