Nyheder:

Dansk hudplejefirma får EU-støtte til forskning i hårdfør plante

Hudplejefirmaet Haloderma i Esbjerg har fået tilskud fra EU’s Women TechEU-program, som fokuserer på virksomheder med kvinder i ledende stillinger. Tilskuddet skal gå til at forske yderligere i den plante, som Haloderma baserer deres innovative hudplejeprodukter på. 

I store dele af verden vokser halofyt-planten ved kystområder, også i Danmark. Planten er utrolig hårdfør, fordi den kan overleve i havvand på trods af det høje saltindhold. Derfor bliver den også kaldt en saltplante. Det Esbjerg-baserede hudplejefirma Haloderma bruger planten i sine hudplejeprodukter, fordi den indeholder store mængder antioxidanter og har bakteriedræbende, antiinflammatoriske og helende egenskaber, der gør planten i stand til at overleve i et barskt saltvandsmiljø. 

Haloderma voksede ud af en forskergruppe på Aalborg Universitet i Esbjerg, som opdagede, at halofyt-plantens egenskaber gør den til en ideel ingrediens i hudplejeprodukter. Man kan udvinde stoffer fra planten, som endda menes at være gode mod kræft, og som også kan afhjælpe alderstegn såsom rynker.

Og nu har Haloderma fået 75.000 euro i støtte fra EU til at forske endnu mere i plantens potentiale.

”Fordi halofyt-planten skal kunne overleve i et hårdt miljø, producerer den nogle rigtig gode biologiske kemikalier, som kan bruges mod f.eks. eksem og hudsygdommen psoriasis. Vi er rigtig glade for at have fået støtte fra EU til at blive endnu klogere på, om der er andre ting, som planten kan bruges til,” fortæller Halodermas administrerende direktør, Evelyne Kabemba. 

Svært at prioritere udvikling uden støttemidler

Haloderma er en lille startup-virksomhed med begrænsede ressourcer. Da virksomheden afhænger af at sælge sine produkter, har de svært ved at prioritere midler til at forske endnu mere i halofyt-planten. Derfor har Haloderma været på udkig efter støttemidler udefra. For at få hjælp til det tog Evelyne Kabemba kontakt til Det Syddanske EU-Kontor. 

Haloderma

EU-konsulent Siri Bentzen gjorde Haloderma opmærksom på EU’s Women TechEU-program, som støtter kvindeledte videnstunge virksomheder som Haloderma. 

”EU har en ambition om at hjælpe med at reducere nogle af barriererne for kvindeledte-virksomheder i techbranchen, eksempelvis ved at tilbyde risikovillig finansiering til udvikling af nye produkter baseret på forskning. Tilskuddet kan forhåbentlig være med til at styrke både Halodermas forskning og forretning, så det bliver lettere at finde finansiering i Danmark eller EU til næste udviklingstrin,” fortæller Siri Bentzen.

Med Women TechEU er ansøgningsprocessen relativt nem og fylder kun omkring ti sider. Alligevel havde Evelyne Kabemba ikke turdet håbe på, at det ville lykkes at få tilkendt støtte fra programmet.

”Vi har tidligere søgt om støtte fra danske programmer uden held, så det var en enorm lettelse, da vi fik at vide, at vi ville få midler fra EU. Vi er utroligt taknemmelige for Siris støtte, og vi har skrevet rigtig meget frem og tilbage. Det var ikke gået uden hendes hjælp,” fortæller Evelyne Kabemba. 

Teknisk set er halofyt-planten ikke én type plante, men en stor familie af saltplanter, der minder meget om hinanden. Midlerne fra EU skal gå til at forske meget mere i planternes egenskaber, bl.a. ved at få Ph.d.-studerende knyttet til Halodermas forskningsarbejde. Nogle af pengene skal også gå til at fremtidssikre Halodermas forretning ved at søge om patenter til deres hudplejeprodukter.

”Vi har et innovativt og unikt hudplejeprodukt, som vi er meget bevidste om, at vi er nødt til at beskytte juridisk. Så det kommer vi også til at bruge nogle af pengene på,” fortæller administrerende direktør Evelyne Kabemba.

De kvindelige ledere fra nogle af de virksomheder, som Women TechEU har tilkendt støttemidler, vil desuden blive udvalgt til at modtage individuel sparring og coaching inden for iværksætteri, innovation og lederskab. Her er Evelyne Kamemba blandt de få udvalgte. 

Vi kan også hjælpe jeres virksomhed med EU-støtte

EU’s Women TechEU-program forventes at fortsætte med en ny ansøgningsrunde i begyndelsen af 2024. Programmet støtter virksomheder, som er startet af en eller flere kvinder, og hvor disse kvinder fortsat har en ledende stilling i virksomheden og en betydelig ejerandel. Midler fra programmet kan f.eks. bruges på udvikling, test, demonstration, validering eller en styrkelse af ens forretningsplan.

Hvis jeres virksomhed er interesseret i at høre mere om mulighederne for at få støttemidler fra EU, er I meget velkomne til at kontakte vores EU-konsulent Siri Bentzen på srb@southdenmark.be

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor