Den odenseanske startupvirksomhed Glyprovac har modtaget en EU-bevilling på 2,2 mio. kr. til udviklingen af en vaccine mod urinvejsinfektion. Projektet, SVEET, strækker sig over tre år og tæller desuden Odense Universitetshospital og to tyske partnere.
Glyprovac blev etableret i 2018 som spinout-virksomhed fra Syddansk Universitet (SDU), hvor stifter Anders Boysen hidtil har arbejdet som forsker i mikrobiologi og blandt andet beskæftiget sig med sygdomsfremkaldende bakterier. Gennem sin forskning blev han opmærksom på en afgørende detalje, som kan have stor betydning for måden man udvikler vacciner på i dag.
”På et tidspunkt finder jeg ud af, at modsat hvad man lærer på universitetet, så foretager bakterier faktisk masser af sukkermodifikationer af deres proteiner. Og når man laver vacciner i dag, kommer de sukkermodifikationer til at mangle. Så jeg tænkte, at jeg simpelthen måtte kunne gøre dem bedre – man må lige kunne give immunforsvaret det ekstra at arbejde med, hvis man får de her sukkermodifikationer med.”
Anders Boysens opdagelse blev startskuddet til virksomheden Glyprovac, som stadig holder til på SDU i dag. Kort tid efter kom Ann Zahle Andersen med ombord og gennem de seneste to år, har opgaven været at videreudvikle den oprindelige idé – og det er bl.a. dét, de nytildelte EU-midler skal bruges til.
”For det første skal vi bevise, at tanken om, at de her sukre er vigtige, den holder. Så kommer skridtet videre til at få lavet vores vaccinekandidat og få den testet og videreudviklet, så den bliver mere produktorienteret. Og det er det, vores samarbejdspartnere skal lære os noget om,” fortæller Ann Zahle Andersen om processen.
Vigtige samarbejdspartnere
En vigtig del af projektet er med tiden at kunne teste vaccinekandidaten i en dyremodel, der er fysiologisk sammenlignelig med et menneske – og det er her, OUH kommer ind i billedet. Som partner i projektet skal forskere fra OUH videreudvikle deres grisemodel, så den afspejler alvorlige infektioner, der stammer fra blærebetændelse, i mennesker bedst muligt.
”Hele fysiologien i grisen minder og menneskets, og de får urinvejsinfektion på præcis samme måde som os – i modsætning til for eksempel mus,” forklarer Anders Boysen om testforsøgene.
Samtidig skal projektets to tyske partnere, Fraunhofer og Epitopic, stå for at udvikle forskellige analysemetoder. Og selvom Eurostars-projektet først lige er blevet godkendt, har projektets fire partnere allerede arbejdet sammen om flere pilotprojekter, inden de i starten af 2020 besluttede sig for at søge midler fra EU. Med bevillingen fra programmet Eurostars bliver konsortiet tømret sammen i et projekt, hvor alle har hver deres vigtige opgaver, men arbejder mod det samme fælles mål, fortæller Ann Zahle Andersen.
Fornem feedback – og fjerdebedst i feltet
Arbejdet med projektet er allerede kommet godt fra start. SVEET-projektet blev rangeret som intet mindre end fjerdebedst ud af de i alt 517 ansøgninger til Eurostars-programmet – og det er et enormt skulderklap til holdet:
”Dem, der sidder og vurderer ansøgningerne ved jo noget om området. Det kan vi også se på den feedback, vi har fået tilbage. Det er supervigtigt for os, at vi får dækket nogle af vores udgifter, og så er det rart at få en validering af, at det ikke er helt tosset, det vi laver – for at sige det på jysk,” fortæller en glad Ann Zahle Andersen.
Planen for SVEET-projektet er nu lagt, og for Glyprovac fortsætter det store arbejde i laboratoriet på SDU – men det bliver heldigvis med en ny kollega på holdet.
”Der kom en ordentlig mængde arbejde oveni med det her projekt, men så er der heldigvis også penge til at få flere hænder med ombord. Vi er ved at ansætte en laborant, og det er jo noget af det, vi ikke havde kunne gøre, hvis vi ikke havde fået den her bevilling,” afslutter Ann Zahle Andersen.
Vejen til Eurostars-ansøgningen har blandt andet ført Glyprovac forbi Erhvervshus Fyn, som har henvist virksomheden til Det Syddanske EU-Kontor. Gennem jævnlig kontakt med kontoret har Glyprovac modtaget råd og vejledning til at udarbejde ansøgningen til Eurostars-programmet. Det EU-finansierede Eurostars-program støtter udviklingsprojekter med stor nyhedsværdi og internationalt markedspotentiale.
Vejen til kapital:
Glyprovac har tidligere opnået støtte fra bl.a.: