Nyheder:

Fra verdensarkitektur til en trappebyggende robot - og en tur i EU's Løvens Hule

Fynske Odico Formwork Robotics starter et nyt EU-projekt op, midt i coronatiden.

Først lavede iværksætterne fra Odico Formwork Robotics banebrydende bygninger og støbninger til verdenskendte arkitekter og kunstnere som Bjarke Ingels, Zaha Hadid og Olafur Eliasson.

Så kom den lille virksomhed fra Odense gennem nåleøjet i EU’s egen udgave af ‘Løvens Hule’ – og fik ca. 7 millioner kroner i EU-støtte til at udvikle en innovativ robot, der bor i en container og laver støbeforme til trapper.

Nu starter Odico EU-projektet SmartStair op, midt i coronakrisen.

“Det er klart, at en global pandemi ikke er noget, man normalt går og kalkulerer med,” siger Asbjørn Søndergaard, teknologidirektør i Odico. “Vi har meget lange leverancetider på de komponenter, vi skal bruge. Men vi giver den fuld gas og skal nok få leveret et rigtigt godt projekt. Og vi regner da også med, at verdensøkonomien stadig står om 18 måneder.”

En potentiel ‘game-changer’

SmartStairs teknologi består af en mobil industrirobot, et skæreværktøj med tråd og en app – alt sammen pakket ind i en container, som kan sættes ud på byggepladsen. Her kan robotten hurtigt omsætte arkitekttegninger til byggeinstrukser, skære støbeformene i flamingo og spraye dem med overfladebehandling, som gør dem helt klar til at støbe betontrapper.

“Betontrapper er et af de mest komplicerede volumeprodukter i byggeriet, de er generelt sværere og dyrere at lave end vægge, plader og bjælker. Hvis vi kan bevise produktionsformens værdi, kan vi også lave avancerede facadeelementer, komplekse søjler eller udsparringer. Vi har bakset med konceptet næsten siden vores grundlæggelse, EU-projektet hjælper os nu med at løfte vores forretningsudvikling – og vi forudser, at det kan blive så meget som halvdelen af vores forretning,” siger Asbjørn Søndergaard.

Hurtigere, grønnere og friere trapper

EU-projektet bygger videre på den teknologi, som Odico bl.a. har brugt til at skabe de frie former i Fjordenhus i Vejle.

Den nye trappestøbeproces med flamingo tager mindre end 30 minutter, en enorm besparelse på de fire arbejdsdage, som typisk bruges til at måle ud og bygge støbeforme i træ.

Flamingo koster også mindre på klimakontoen. Massive trærammer specialbygges oftest til den enkelte opgave og ryger derefter til forbrænding. Odico vurderer, at hele processen koster 111 mio. tons træ og udleder 46.7 mio. tons co2 om året i Europa. Flamingo kan derimod skrældes ned, granuleres og støbes sammen til nye blokke. “Der er en genbrugsproces – og på sigt kan der endda være potentiale for at udskifte flamingoen med maskinvoks, så man kan få 100% cirkulær genanvendelighed,” siger Asbjørn Søndergaard.

Ekstra bæredygtighed kommer også gennem frihedsgraden i robottens produktionsproces. Den tillader nemlig topologioptimering, hvormed man kan skabe konstruktionerne, der bruger op til 70% mindre beton. “Du kan lave avancerede støbeformer meget billigere og sænke barrieren for at lave optimerede konstruktioner og designs,” siger Asbjørn Søndergaard.

Her i coronatiden har Odicos ingeniører først kastet sig over udviklingen af en ny overfladebehandling, som skal fylde ”den åbne porestruktur i gennemskåret flamingo. Nogle gange skal betonen stå helt glat, som en højglanspoleret Ferrari – og det har både været arbejdskrævende og en økonomisk stopklods,” forklarer Asbjørn Søndergaard. “Vi får afprøvet vores ‘coating’ kemi og processer, så vi får et effektivt materiale- og tidsforbrug.”

“Trapper? I har jo lavet de her fantastiske bygninger. Underspiller I ikke jer selv?”

Det var et af spørgsmålene, da Odico som en af de første danske virksomheder trådte ind i EU’s egen udgave af Løvens Hule”, hvor SMV’er fremlægger deres projektidéer for et ekspertpanel som led i støtteprogrammet EIC Accelerator.

Eksperterne vurderer blandt andet markedspotentiale, bæredygtighed og europæisk effekt – og Odico var blandt kun 75 virksomheder fra hele Europa, der kom igennem denne ansøgningsrunde.

“Vi kom til Bruxelles forberedt til krig og krydsforhør, vi havde virkelig tørtrænet det hele. Vi håbede, at de ville spørge ind til det mere interessante, det store perspektiv – og det gjorde de. ‘Hvorfor robotter i byggeindustrien, og hvorfor lige nu? Kan støbeformene genbruges? Hvordan beregner i bæredygtigheden? Hvad er jeres kundecyklus?’ Der blev gået meget grundigt til det i screeningen af projekter,” siger Asbjørn Søndergaard.

“EIC Accelerator er et nyt format fra EU, hvor man både kan få tilskud samt søge venturekapital til markedslancering og opskalering. Det giver nye muligheder for innovationsstærke virksomheder,” siger Else Dyekjær Mejer fra Det Syddanske EU-Kontor, som har hjulpet Odico med SmartStair-ansøgningen.

EU-projekt giver frihed og værdifuld sparring med testpartnerne

Projektet giver ikke bare Odico midler til at udvikle SmartStair, men giver også testpartnere, som den tyske trappeleverandør Gilne Gmbh og den danske betonelementproducent Confac A/S, mulighed for at afprøve teknologien.

“De skal bare hælde beton på formene og afprøve robotanlægget – og når de kan få det stillet op gratis, er det jo et tilbud, som er svært at sige nej til. Testpartnerne hjælper os med at sortere i, hvad der er vigtigst, så vi ikke kører ud af vores egen robotrevolutionstangent og laver noget, som ikke er ‘spot on’ for dem.”

Fakta:

Projektets fulde titel er ”SmartStair – Robotic Production of EPS Formwork for cost effective Concrete Stairs”.

Projektet støttes gennem EU-programmet EIC Accelerator, der er lanceret i pilotform under Horizon 2020, EU’s store rammeprogrammet for forskning og innovation.

Blandt Odicos tidligere projekter er:

Fjordenhus i Vejle. Bygningen er tegnet af Olafur Eliasson, og Odico har leveret 4500 kvadratmeter støbeforme til råhusets beton.

London Science Museum. Til åbningen af The Winton Gallery of Mathematics i 2016 leverede Odico 14 unikke bænke i samarbejde med den britiske stjernearkitekt Zaha Hadid, som stod for udstillingsdesignet.

Stereoform Slab i Chicago. Sammen med den store internationale arkitektgruppe Skidmore, Owings & Merrill LLP har Odico skabt et helt etagedæk med 20% mindre beton.

Opticut/Experiment R på Tangkrogen i Aarhus, en hvid betonskulptur, der er lavet med topologioptimering.

Billeder: Alle billeder © Odico Formwork Robotics.