Generalforsamling i Det Syddanske EU-Kontor gav indblik i året, der gik og den sikkerhedspolitiske situation i Europa

Den 25. marts dannede Regionsrådssalen i Region Syddanmark rammen om kontorets generalforsamling. Efterfølgende var der fokus på de aktuelle sikkerhedspolitiske udfordringer med arrangementet 'Krig og sikkerhed i Europa'.

Der blev set tilbage på året, der gik til generalforsamling i Det Syddanske EU-Kontor. Formand for bestyrelsen, Mads Sørensen, indledte dagen med et tilbageblik på et år, der både har budt på en ny strategi for kontorets fremtidige arbejde og masser af store projekter og resultater.
”Det Syddanske EU-Kontor har i 2024 hentet 161 millioner kroner hjem til Syddanmark gennem 21 godkendte EU-ansøgninger. Og der er sendt ansøgninger afsted for over 370 millioner kroner i alt. Det er ikke bare store tal på papiret – det er penge, der bliver til konkrete resultater her i vores region.”
Han fremhævede derefter bredden i de syddanske projekter, der har modtaget støtte med kontorets hjælp gennem året. Her var der bl.a. fokus på SEARCH-projektet med OUH, som handler om, hvordan kunstig intelligens kan bruges til at efterligne virkelige sundhedsdata uden at kompromittere patienters privatliv.
I LIFE RING-projektet vil ti fynske kommuner og Naturstyrelsen styrke levestederne for truede arter og naturtyper med 80 millioner kroner i EU-støtte over de næste otte år.
”Samarbejdet mellem kommunerne, regionen, virksomheder, uddannelsesinstitutioner, og selvfølgelig Det Syddanske EU-Kontor, har været afgørende,” sagde Mads Sørensen om projekterne.

Læs om de mange projekter og aktiviteter, der har været i Syddanmark og på Det Syddanske EU-Kontor i årsrapporten.

Fokus på sikkerhedspolitik i Europa

Efter generalforsamlingen inviterede vi til event om den aktuelle sikkerhedspolitiske situation i Europa. Her var borgmestre, lokalpolitikere, embedsmænd og virksomheder mfl. mødt op for at blive klogere på, hvordan NATO, EU og andre internationale organisationer samarbejder om at håndtere de sikkerhedsmæssige udfordringer, verden står overfor, og hvilken rolle danske virksomheder og organisationer kan få.
Hovedtaleren, Anders Puck Nielsen, officer og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, delte sin omfattende viden om den nuværende sikkerhedspolitiske situation.
Hans indlæg gav deltagerne en dybere forståelse af krigen i Ukraine og de internationale bestræbelser på at finde fælles løsninger. Han pakkede ikke tingene ind og sagde, at den sikkerhedspolitiske situation er permanent forandret og vi skal til at tage nogle helt nye samtaler i Europa også:
”Vi kommer ikke uden om også at have en snak om atomvåben i EU. Fundamentet for ikkespredningsaftalen har været at USA leverede en atomparaply-baseret sikkerhedsgaranti for Europa og vi er nødt til at se på, hvordan vi opsætter en ny europæisk paraply. ” sagde han.

Muligheder i EU

Rasmus Anker-Møller, direktør for Det Syddanske EU-Kontor, var på podiet for at tale om den aktuelle sikkerhedspolitiske situation i EU og fremhævede de projekt- og støttemuligheder, som Unionen  tilbyder på det militære område.
Den aktuelle udvikling og beslutningerne i EU om at ville investere tusinder af milliarder kroner i oprustning og militær teknologi vil uden give langt flere muligheder for finansiering af innovations- og udviklingsprojekter på området allerede i den nærmeste fremtid. Det Syddanske EU-Kontor står klar til at hjælpe syddanske virksomheder og videninstitutioner til deltage i projekterne og få nogle af midlerne
Professor Jerome Jouffroy fra Syddansk Universitet bidrog med indsigt i forskning og innovation inden for teknologier med militær anvendelse. Han påpegede, at mange virksomheder i Syddanmark arbejder med relation til forsvarsindustri og at det er vigtigt at støtte dem.

Der er allerede sat mål for kontorets arbejde, dem kan du læse om i vores handlingsplan for 2025.

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor