
Med et nyt EU-projekt skal Odense Universitetshospital (OUH), Stavanger Universitetshospital og virksomheden LT Health videreudvikle en matematisk model, som kan være med til at diagnosticere leverpatienter tidligere. Projektet med titlen LiverPRO er støttet af Eurostars med 4,2 mio. kr.
Hver fjerde voksne på verdensplan har for meget fedt i leveren. Fedtlever kan være ét af stadierne på vej mod skrumpelever – en yderst farlig sygdom med høj dødelighed. Leveren har ingen nerver, og derfor kan man godt være syg i mange år uden at mærke det. Det er et stort problem, da det betyder, at mange først bliver diagnosticeret, når skaden allerede er sket, forklarer Katrine Prier Lindvig, som er en af partnerne i LiverPRO-projektet. Hun fortæller:
”Faktisk siger man, at leversygdomme er en ny pandemi, som man bare ikke har fået øjnene op for endnu. Det hænger sammen med, at mange har en forestilling om, at leversygdomme er noget, man får, fordi man drikker for meget alkohol. Det er også rigtigt, og det er stadig den største årsag, men overvægt og type 2-diabetes er lige så store risikofaktorer for denne type sygdom.”
Katrine Prier Lindvig er ph.d.-studerende på OUH’s Center for Leverforskning og medstifter af virksomheden LT Health, som er et spin-out fra Syddansk Universitet. Sammen med partneren Taus Holtug stiftede hun virksomheden tilbage i 2021.
Et værktøj til læger
I 2017 startede Center for Leverforskning et omfattende screeningstudie, som Katrine Prier Lindvig blev en del af. Studiet er stadig aktivt i dag og går ud på at undersøge en stor gruppe patienter for skjult leversygdom. Med denne data blev det muligt at lave en matematisk model, der kan risikovurdere patienter ud fra en almindelig standardblodprøve. Den slags blodprøver foretages hver eneste dag over hele verden – og med Katrine Prier Lindvig og det øvrige teams algoritme, kan informationen i blodprøven læses på en mere intelligent måde.
”Helt konkret forestiller vi os, at man skal kunne bestille prøven inde i det biokemiske system – der, hvor den praktiserende læge i forvejen bestiller blodprøver på linje med, at han eller hun vil bestille et kolesteroltal eller et nyretal for eksempel. Så får de en risiko-score tilbage der fortæller, hvor stor sandsynligheden er for, at patienten har avanceret arvæv i leveren, som er dét, der kan udvikle sig til skrumpelever.”
Grundtanken er, at de praktiserende læger skal have et bedre værktøj til at diagnosticere patienterne end det, de har i dag. I dag bruger lægerne helt almindelige leverblodprøver, som ikke duer til at identificere kroniske, livsstils-inducerede leversygdomme, forklarer Katrine Prier Lindvig. Hendes undersøgelser har blandt andet vist, at mange læger mistænker leversygdomme, og det betyder, at man generelt foretager rigtig mange leverblodprøver.
”Leverblodprøven er den, der bliver foretaget tredjemest af alle blodprøver, der findes. Så det er jo noget, man har stort fokus på. Problemet er bare, at leverblodprøverne er så ekstremt dårlige, når det kommer til at finde de her leversygdomme. Faktisk rammer de kun rigtigt hver anden gang. Derfor bliver der henvist rigtig mange patienter til specialistafdelingerne hos OUH, som egentlig er raske. Det skal vi undgå, så det kun er dem, der er i risikogruppen, som rent faktisk kommer ind.”
EU-netværk skabte kontakt til norsk partner
Det Syddanske EU-kontor hjalp med at finde LiverPRO-projektets norske partner – en gruppe praktiserende læger på Stavanger Universitetshospital. CORAL-netværket, Community of Regions for Assisted Living er et netværk af regioner, der sigter mod at forbedre regionale politikker for aktiv og sund aldring – og det var i regi heraf, at det lykkedes at skabe kontakt til Stavanger Universitetshospital. Allan Nordby Ottesen, EU-konsulent ved det Syddanske EU-kontor, fortæller:
”Region Syddanmark og Det Syddanske EU-kontor har i mange år opbygget stærke relationer til partnere i Europa via CORAL-netværket. Det gør det forholdsvist nemt og hurtigt at formidle gode kontakter til projektideer på sundhedsområdet. Kendskabet, tilliden og evnen til at samarbejde og matche de rette projektudviklere og beslutningstagere er essentielt for at skabe konkurrencedygtige EU-ansøgninger. Og det er enormt glædeligt, at det er lykkes de offentlige og private partnere i Stavanger og Danmark at finde fælles fodslag i dette vigtige EU-sundhedsprojekt.”
For Katrine Prier Lindvig og de øvrige partnere i projektet, var godt at få en stærk norsk partner med på holdet. Lægerne fra Stavanger Universitetshospital skal stå for den såkaldte real world-testing, mens OUH skal stå for at få produktet dokumenteret til at kunne godkendes regulatorisk.
”OUH repræsenterer fagspecialisterne, mens de praktiserende læger i Norge er generalisterne eller brugerne. Så har vi vores virksomhed, LT Health, som står for det kommercielle, produktudvikling og modning af teknologien. Det er en stærk treenighed, som spiller godt sammen, og det er det, der gør, at jeg tror på, at vi vil lykkes med projektet,” afslutter Katrine Prier Lindvig.