NYHED:

Odenseansk virksomhed i stort EU-projekt om fremtidens militære sensorsystemer

I en tid, hvor forsvarsteknologier bliver stadig mere avancerede, er behovet for standardisering og integration af systemer på tværs af landegrænser vigtig. I et nyt EU-projekt skal Bionic System Solutions fra Odense være med til at muliggøre kommunikation mellem militære systemer på tværs af nationer og teknologier. Nu har projektet modtaget støtte fra Den Europæiske Forsvarsfond.

I dag udvikler de europæiske lande deres militærsystemer i samarbejde med nationale forsvarsindustrier. Det betyder, at hvert land har sine egne standarder og arkitekturer, hvilket skaber udfordringer, når systemer skal arbejde sammen på tværs af landegrænser.

Denne problemstilling er i fokus i et nyt EU-projekt, som har modtaget støtte fra Den Europæiske Forsvarsfond (EDF). Her skal en række internationale nøgleaktører på forsvarsområdet, bl.a. den globale teknologivirksomhed Thales fra Frankrig, samarbejde om at udvikle en løsning, der kan standardisere kommunikationen mellem sensorer og systemer på tværs af landegrænser. I partnerskabet finder man også odenseanske Bionic System Solutions (BSS), som specialiserer sig i overvågning ved hjælp af kunstig intelligens og maskinlæring.

En vigtig brik i et stort projekt

EISNET-projektet bringer en række førende forsvarsvirksomheder i Europa sammen. Og selvom BSS er en lille spiller målt i forhold til de øvrige partnere, har de en specialiseret viden om sensoropbygning og signalforståelse, som gør dem meget relevante i projektet.

”Vi har erfaring med udvikling af akustiske sensorer og oversættelse af signaler til forskellige miljøer og løsninger. I dette projekt skal vores løsninger være meget robuste og sikre. Det er et generelt krav, når vi har noget at gøre med militær og forsvar at gøre,” fortæller CEO i BSS, Gert Nielsen. 

EISNET har sammenlagt fået bevilget støtte på ca. 42 mio. kr. fra forsvarsfonden, hvoraf 300.000 kr. går til BSS’ arbejde i projektet. 

 

Projekter åbner nye døre 

Det er ikke første gang, BSS deltager i et projekt støttet af EDF. I 2023 kom de med i projektet ACHILE (Augmented Capability for High End Soldiers), som beskæftiger sig med nye disruptive teknologier, der kan sikre fremtidens soldater bedre vilkår, når det kommer til bl.a. mobilitet. 

Gert Nielsen forklarer, at udover at få adgang til relevante samarbejdspartnere, udgør projekterne også en mulighed for at udvikle og teste virksomhedens løsninger i en international kontekst.

“Vi øger kendskabet til andre aktører i branchen og på tværs af grænser, og vi får udviklet vores egne kompetencer hurtigere, end vi ville have gjort, hvis vi ikke var med i projekterne. Støtten giver os også mulighed for at afprøve nogle ting, som vi ellers ville være mere tilbageholdende med.”

Forude venter nu tre år med fokus på at udvikle et fælles europæisk sensorsystem, som muliggør, at militærsystemer kan operere mere effektivt på tværs af Europa.

“Hvis vi lykkes med det her, vil man få systemer, der er mere nationalt uafhængige end i dag. I sidste ende vil det føre til en mere effektivt opbygget industri eller løsning på tværs af lande – og det er alt andet lige billigere end at fastholde silotanken om ‘hvert land sit system’,” afslutter Gert Nielsen. 

Vil du vide mere om Den Europæiske Forsvarsfond er du velkommen til at kontakte Kasper Bloch-Jørgensen på kbj@southdenmark.eu.

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor