EU-projektet med UC SYD, Designskolen Kolding og SDEO udvikler værktøjer til at samskabe bedre undervisning og styrke inklusion i skolerne
Med støtte fra Erasmus+ udvikler projektet FUTE (Future Teaching) værktøjer, som kan hjælpe lærere og elever med at samskabe mere stimulerende og problemorienteret undervisning, der styrker engagementet og lysten til læring blandt eleverne, og således mindsker for tidlig frafald af elever i europæiske skoler.
Frugterne af arbejdet siden 2017 – et sæt illustrative co-creationkort, en ny design procesmodel og et træningsmodul for lærere – er lige blevet præsenteret på en stor designkonference i Frankrig, og er nu klar til at blive afprøvet blandt projektpartnerne og deres netværk.
Det bliver et videre internationalt skridt for et værktøj, der tager udgangspunkt i designtænkningsmodellen 6C. Den er udviklet på Designskolen Kolding, der er lead partner på projektet.
“Det er interessant, at omverdenens interesse for designmetode har tvunget os til at tænke over, hvad kvaliteterne er i vores designtilgang til udvikling,” siger Anne Katrine Gøtzsche Gelting, der sammen med kollegaen Silke K.A. Friis skabte 6C-modellen.
“Vi havde behov for at artikulere relationen mellem udvikling af ideer og udvikling af viden i en designproces. Basen i vores model handler om at designere igennem deres arbejde kan lære om det, der findes, for at kunne udvikle ideer og viden om det, der ikke findes endnu. Den tænkning er grundlæggende dét, vi forsøger at udbrede i klasseværelserne igennem FUTE projektet.”
Der var stor interesse for FUTE projektet, co-creation kortene og designproces-modellen til klasseværelset, da Anne Katrine Gøtzsche Gelting og SDEOs EU-konsulent Henriette Hansen for nyligt præsenterede dem på Biennale Internationale Design Saint-Étienne.
”Det var utroligt at opleve så mange, der kom hen til Anne Katrine og jeg efter vores oplæg, som ville høre mere om projektet, få adgang til kortene eller skabe samarbejde med Designskolen i Kolding,” siger Henriette Hansen. ”FUTE er virkelig et godt eksempel på et EU projekt, der tager sit udgangspunkt i lokal forskning og via EU midler får tilført ny energi og viden, til at få europæisk udbredelse.”
I UC Syd, som er en af de andre danske projektpartnere, har værktøjerne allerede vist sig nyttige, siger Rasmus Henrik Jensen, lektor på Læreruddannelsen Esbjerg, som har inddraget materialerne i et modul med fokus på designprocesser i de humanistiske fag:
“Jeg er i min undervisning blevet opmærksom på, hvordan designprocesser kan inddrages i alle skolens fag. Co-creation kortene og designprocesmodellen har givet inspiration til både mig og mine studerende, om hvordan man kan variere undervisningen og samtidigt have fokus på eleven som aktiv medskaber i undervisningen.”
Prototyperne forventes testede og færdigudviklede til foråret 2020. Afprøvningsfasen går nu i gang med alle FUTE-partnerne, der tæller uddannelses- og videninstitutioner fra Danmark, Belgien, Finland, Frankring og Wales – og flere må gerne deltage.
“Hvis der er nogle skoler i Region Syddanmark, som har lyst til at modtage træning i brug af kortene og designproces modellen til brug i klasseværelset, må de meget gerne henvende sig til mig,” opforderer Henriette Hansen.
Læs mere om projektet og download materialerne på www.fute-project.eu.