Nyheder:

Studieture med fokus på telemedicin skal bringe ny viden til Region Syddanmark

Der skal viden med hjem i rygsækken, når ni europæiske partnere deltager i et nyt EU-projekt om telemedicin. Syddansk Sundhedsinnovation (SDSI) er med fra dansk side, og de ser især frem til at blive inspireret og ikke mindst vise, hvordan Region Syddanmark selv arbejder med digitale sundhedsydelser. 

D. 1. marts lød startskuddet på et nyt EU-projekt, som skal se nærmere på, hvordan man bruger telemedicinske løsninger på tværs af landegrænser. Formålet er bl.a. at udveksle erfaringer og få inspiration til nye måder at arbejde på. 

Projektet med titlen CARES har deltagelse af partnere fra Polen, Frankrig, Østrig, Sverige, Italien, Spanien, Kroatien og Danmark, hvor SDSI repræsenterer Region Syddanmark. Over de næste fire år skal de indsamle erfaringer og omsætte dem til guides og best practice-eksempler, som kan give inspiration til andre, der vil dykke mere ned i arbejdet med telemedicin. 

CARES har således også fokus på, hvordan læring og erfaringsudveksling kan overføres til eksisterende, og fornyes i, politiske instrumenter.

”Der skete et boost i telemedicin i kølvandet på Covid-19, men der er mange af de løsninger, som også kan bruges mere generelt. Og så er det jo helt oplagt og grundlæggende i EU-projekter at dele erfaringer på tværs,” forklarer Maria Hardt Schønnemann, konsulent ved SDSI, om motivationen for projektet. 

Studieture skal give ny viden

Ifølge Maria Hardt Schønnemann er en af CARES’ forcer, at det er meget praktisk orienteret. Som led i projektet skal partnerne f.eks. besøge hinanden på kryds og tværs og få indblik i, hvordan man håndterer arbejdet med telemedicin forskelligt. Studieturene giver samtidig partnerne mulighed for at invitere andre regionale aktører med fra deres respektive lande – f.eks. sygehuse eller andre sundhedsorganisationer. På den måde giver projektet også mulighed for at styrke netværket omkring telemedicin internt i de deltagende lande. 

”Bare de relationer man kan danne internt, når flere fra regionen tager ud og oplever noget sammen styrker i sig selv vores arbejde med telemedicin. Samtidig forventer jeg også, at vi på det internationale niveau får noget inspiration og netværk partnerlandene imellem,” fortæller Maria Hardt Schønnemann.

Danmark er et af de partnerlande, der skal være vært for en studietur, som arrangeres af SDSI.  

Region Syddanmark på hjemmebane

Telemedicin er langtfra ukendt territorie for de danske partnere. I Syddanmark er man særligt stærke på området og deltager også i andre lignende projekter. Det er der en særlig grund til, forklarer Maria Hardt Schønnemann. 

”I Danmark generelt, og i Region Syddanmark specielt, er vi ret langt fremme på området, så det handler også om, at vi skal være vores rolle ansvarlig og gå med i denne slags projekter, hvor vi har mulighed for at dele ud af vores erfaringer og vores viden – og selvfølgelig også blive inspirerede den anden vej”. 

 

Det Syddanske EU-kontor har hjulpet projektet på vej ved at initiere kontakten mellem projektkoordinatoren og Region Syddanmark. I følge EU-konsulent Allan Nordby Ottesen var det oplagt særligt fordi, regionen både har rig erfaring inden for området, men også en relevant digitaliseringsstrategi, der støtter op om selvsamme. 

”Det bliver virkelig spændende at følge projektet, som både bygger på en eksisterende styrkeposition i Syddanmark og som kan have et længerevarende strategisk sigte, fordi telemedicin netop er kommet for at blive. CARES er på den måde et projekt, der kan få meget konkret betydning for borgernes muligheder for at opnå bedre sundhedsbehandling, som i højere grad kan foregå i deres eget hjem. Det er der brug for at understøtte – både i Europa og i Syddanmark.”

CARES er støttet af Interreg Europe-programmet. SDSI modtager ca. 1,3 mio. kr. til deres arbejde i projektet.

Vil du vide mere om CARES-projektet, er du velkommen til at kontakte Carsten Jensen, projektleder ved SDSI, på Carsten.Jensen@rsyd.dk

Vil du vide mere om Interreg Europe-programmet, kan du kontakte Allan Nordby Ottesen på ano@southdenmark.be

Om Interreg Europe

  • Interreg Europes overordnede fokus er at mindske uligheden i vækst, udvikling og livskvalitet i og på tværs af de europæiske regioner.
  • Programmet støtter regional udvikling gennem projekter, der kan bidrage til at gøre Europa smartere, grønnere, dygtigere eller tættere forbundet.
  • Læs mere om Interreg Europe her.
SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor