Nyheder:

Textile Change vil gøre tekstilproduktion cirkulær

Der skal gode løsninger på bordet, hvis man skal de massive mængder tekstilaffald, der produceres på verdensplan til livs. I Vejle brygger virksomheden Textile Change på teknologi, som kan være en del af løsningen. Nu har virksomheden fået 75.000 euro i støtte fra EU’s Women TechEU-program, som støtter kvindelige ledere i tech-branchen.

Europas tekstilforbrug har en kedelig fjerdeplads, når det kommer til sektorer, der påvirker miljø og klimaforandringer mest. Den gennemsnitlige europæer smider 11 kg. tekstiler ud hvert år, og produktionen af tekstiler forventes at stige med 63% frem til 2030. Kun en lille andel af tekstilerne bliver genanvendt til nye tekstiler, men det vil Vejle-baserede Textile Change lave om på.

”Vi arbejder med genanvendelse af tekstiler. Mere konkret arbejder vi med fiber-til-fiber-genanvendelse. Det betyder, at vi bibeholder fiberens oprindelige kvalitet – altså at vi ikke downcycler noget,” fortæller Anders Reimer, CCO og co-founder i Textile Change.

Stor efterspørgsel på løsninger

Textile Change blev grundlagt i 2020 af tre biotech-ingeniører, som øjnede muligheden for at bruge kemisk recycling-teknologi til at omdanne tekstiler til råmateriale, der kan genanvendes ved fiberproducenterne. Og det er en løsning, der er stor efterspørgsel på i EU. I 2022 blev EU-strategien for bæredygtige og cirkulære tekstiler lanceret. Strategien skal sikre et mere cirkulært forbrug af tekstilprodukter i EU inden 2030 og har bl.a. fokus på, at tekstiler, som markedsføres i EU, så vidt muligt bliver fremstillet af genanvendte fibre.

Det er netop her Textile Change’s innovative teknologi kommer ind i billedet. Virksomheden behandler tekstilerne på et molekylært niveau og kan adskille både blandingstekstiler og rene tekstiler uden at skade fiberens kvalitet.

”Der er en del tekstiler i dag, der bliver downcycled og brugt i f.eks. isolering eller måtter i biler. Det vi kan er, at vi kan holde fibrene på samme niveau – det man kalder fiber-til-fiber-genanvendelse. Samtidig kan vi arbejde med et meget bredt udsnit af tekstiler og også blandingstekstiler. Vi kan arbejde med elastan, som der er i mange produkter, og vi kan arbejde med rigtig mange af de farver og farvemetoder, der bliver brugt,” forklarer Anders Reimer.


Anlæg
Textile Change's pilotanlæg stod klar i maj.

Men skal målene i EU’s strategi imødekommes, kræver det, at genanvendelsesteknologierne kommer ud over stepperne, så de kan stå mål med de ekstreme mængder tekstilaffald på verdensplan. Det skal der imidlertid økonomi til, og derfor er Textile Change også på udgik efter investorer, der vil være med til at skalere teknologien op.

Støtte fra Women TechEU

I april 2023 fik Textile Change ekstra vind i sejlene med støtte fra Women TechEU. Det EU-finansierede program blev søsat af EU-Kommissionen i 2021 for at højne den kønsmæssige balance i tech-branchen. Programmet støtter startups med kvindelige iværksættere, og foruden et økonomisk rygstød på 75.000 euro tilbyder programmet også coaching, mentorordninger og netværksmuligheder i hele EU. Det var bl.a. disse fordele, der fik virksomheden til at sende en ansøgning afsted, fortæller Emma Hostrup, COO og founder i Textile Change.

”Det var vigtigt for os at komme ind i et netværk, hvor man kan få sparring og input – og ikke mindst nye muligheder og inspiration til at se alternative veje. Så det er ikke kun den økonomiske støtte, der tiltalte os, men også at der er sparring inkluderet. Hvis man skal i gang med at søge EU-finansiering, så er det her et godt program. Det er i hvert fald lidt mere ’EU-light’”.

Med støtten ser Textile Change nu ind i at skulle udføre endnu flere tests, så de kan optimere deres teknologi og leve op til den kvalitet, fiberproducenterne efterspørger. 

”Vi har et pilotanlæg, og vores fornemmeste opgave er at sikre, at vores output-materiale er godt nok til at sælge videre. Så det er sådan en iterativ proces, hvor vi skal optimere vores output-materiale med henblik på, at fiberproducenterne til sidst siger: ”Det her er noget, vi kan aftage, hvis I kan levere samme kvalitet i større skala,” afslutter Emma Hostrup.

Textile Change har fået råd og vejledning i ansøgningsprocessen af Erhvervshus Sydjylland og Det Syddanske EU-kontor. Peter Lind, projektleder hos Erhvervshus Sydjylland, fortæller. 

”Det har været en fornøjelse at bistå de kompetente folk i Textile Change med deres videre udvikling. Deres unikke teknologi kan medvirke til en kraftig reduktion af ressourceforbruget ved tekstilproduktion – en af vores store klimasyndere.” 

Vi kan også hjælpe jeres virksomhed med EU-støtte

EU’s Women TechEU-program forventes at fortsætte med en ny ansøgningsrunde i begyndelsen af 2024. Programmet støtter virksomheder, som er startet af en eller flere kvinder, og hvor disse kvinder fortsat har en ledende stilling i virksomheden og en betydelig ejerandel. Midler fra programmet kan f.eks. bruges på udvikling, test, demonstration, validering eller en styrkelse af ens forretningsplan.

Hvis jeres virksomhed er interesseret i at høre mere om mulighederne for at få støttemidler fra EU, er I meget velkomne til at kontakte vores EU-konsulent Siri Bentzen på srb@southdenmark.be

 

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor