Delegationsbesøg, events og netværksarrangementer har ledt til et stærkt erhvervssamarbejde på tværs af den dansk/tyske grænse, og det skaber øgede muligheder for robotmiljøet i Odense. Samarbejdet er hjulpet på vej af Enterprise Europe Network, som bistår virksomheder med at vækste internationalt.
Siden 2019 har et stærkt samarbejde udviklet sig mellem Det Syddanske EU-Kontor og det tyske handels- og industrikammer, IHK zu Rostock. Begge organisationer er partnere i verdens største erhvervssupportnetværk, Enterprise Europe Network, som yder gratis hjælp til virksomheder, der leder efter en international samarbejdspartner eller som vil ekspandere internationalt.
Samarbejdet mellem de to organisationer har haft fokus på at bygge bro mellem robotmiljøet i og omkring Odense til erhvervssektoren i Rostock. Og det bunder i en interesse, som EU-konsulent Bjarne Andersen fra Det Syddanske EU-Kontor har kunne mærke siden samarbejdets start.
”Jeg har samarbejdet med IHK zu Rostock de sidste fire år og har tydeligt kunne mærke en stigende appetit på det robotmiljø, der findes i Odense. Som en del af et stort internationalt netværk – med netværkskollegaer i mere end 60 lande – er det interessant at notere sig, at Odenses robotmiljø jævnligt nævnes og bliver bemærket – også i lande lidt længere væk end lige Danmarks nabolande,” fortæller han og fremhæver samtidig det gode samarbejde i og omkring robotmiljøet i Odense:
”At Danmark og Odense kan noget særligt også målt på en international skala er tydeligt. Og det gælder ikke mindst den danske måde at samarbejde på, som er specifik for Odense-symbiosen mellem kommune, robotklynge, universitet og private robotvirksomheder.”
LÆS OGSÅ: Fra skoleprojekt til startup: “Enterprise Europe Network hjalp og i gang med produktionen”
Samarbejdet bærer frugt
Gennem tiden er det blevet til en række delegationsbesøg og netværksarrangementer, og det er dem, der i marts 2023 ledte til et indledende samarbejde mellem den tyskbaserede forskningsorganisation Fraunhofer IGP og odenseanske Universal Robots.
I september påbegyndtes samarbejdet, da Fraunhofer IGP, Universal Robots og IHK zu Rostock inviterede til en stor temadag i Rostock, hvor over 50 tyske virksomheder deltog. Formålet var at tiltrække tyske virksomheder i regionen omkring Rostock til en dag om robotters anvendelse i industrien.
Robotdagen blev afholdt hos Fraunhofer IGP og havde bl.a. et oplæg af Universal Robots på programmet. Det overordnede tema for dagen var SMV’ers muligheder for at optimere produktionen ved f.eks. at bruge de såkaldte cobots (kollaborative robotter).
Spørger man Tobias Klein, som er konsulent hos IHK zu Rostock, var robotdagen et vigtig led i at bygge bro mellem potentielle samarbejdspartnere på tværs af Danmark og Tyskland.
”Robotdagen i Rostock var en stor succes, som vi var glade for at være med til at arrangere. Den slags begivenheder er ekstremt vigtige, især når de finder sted for første gang. Du får nye kontakter, nye indtryk og nye input til dit eget arbejde. Vores opgave som handelskammer er meget ofte at bringe mennesker sammen. Og derfor er den slags netværksbegivenheder særdeles vigtige.”
LÆS OGSÅ: Syddansk Universitet og Enterprise Europe Network skaber samarbejde på tværs af grænser
I følge Tobias Klein er det vigtigt at styrke relationen mellem det odenseanske robotmiljø og erhvervslivet i Rostock, da udviklingen i robotteknologi brager derudaf, og der er masser af viden at dele mellem de to områder.
”Robotmiljøet i Odense er enestående og meget unikt i hele Europa. Robotteknologi vil være et stort emne i løbet af de næste 20-30 år. Gennem de sidste år har vi udvikler et rigtig godt samarbejde mellem Odense og Rostock. I 2019 og i 2023 arrangerede vi f.eks. et virksomhedsbesøg i Odense, og robotdagen i Rostock er et af de konkrete resultater, der er kommet ud af det.”
Håbet er nu, at det øgede samarbejde mellem Odense og Rostock kan føre til f.eks. nye handelsaftaler og et endnu stærkere netværk, fortæller Bjarne Andersen.
”Rostock og omegn er historisk et betydningsfuldt industrielt område i Tyskland, der ikke mindst har været drevet af den maritime industri med store skibsværfter. Værftsindustrien har betydet en hel underskov af flere hundrede industrivirksomheder med leverancer til den maritime sektor. Det er positivt at se flere danske robotvirksomheder få øjnene op for potentielle afsætningsmuligheder i Rostock og den øvrige nordøstlige del af Tyskland.”
Om Fraunhofer IGP:
Fraunhofer er den største organisation for anvendt forskning og udviklingstjenester i Europa. Tyske Fraunhofer består af 75 institutter og forskningsinstitutioner, og størstedelen af organisationens 29000 ansatte er ingeniører og forskere. Fraunhofers afdeling for IGP (Large Structures in Production Engineering) holder til i Rostock.
Om IHK zu Rostock:
Handels- og Industrikammer Rostock (Industrie- und Handelskammer zu Rostock) repræsenterer omkring 36.000 virksomheder i alle størrelser i Tyskland. IHK zu Rostocks formål er at fremme medlemmernes interesser for offentligheden og for politiske beslutningstagere. Derudover leverer de en bred vifte af ydelser til såvel etablerede virksomheder som start-ups.
Om Universal Robots:
UR har hovedsæde i Odense og blev grundlagt i 2005 af Esben Østergaard, Kasper Støy og Kristian Kassow, der mødte hinanden på universitetet i Danmark. Målet var at gøre robotteknologi tilgængelig for små og mellemstore virksomheder. Siden er udviklingen gået stærkt, og i dag er UR Danmarks største robotvirksomhed med over 1000 ansatte. Virksomheden specialiserer sig i cobots (kollaborative robotter).
South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be
©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor