Varde Kommune vil øge trivslen i lokalsamfundene med EU-projekt

Lokale erfaringer er omdrejningspunktet i det indsendte EU-projekt COMMUNITY, hvor Varde Kommune har fokus på at øge trivslen i lokalsamfund.

Måden vi bor på, er vigtigt for vores trivsel og muligheder i livet. Derfor bliver der også lavet boligsociale helhedsplaner, der skal være med til at sikre bedre trivsel for beboere.
”I vores arbejde med boligsociale helhedsplaner kan vi se, at et mere strategisk arbejde med fokus på bestemte områder kan være med til at skabe udvikling for nogle mennesker og øge trivslen,” siger Hanna Esmarch Lund, der er projektleder i Det Boligsociale Team i Varde.
Mens helhedsplanerne i mange år har været drevet i store byer som Aarhus, Aalborg og Odense, udvikler Varde Kommune helhedsplanplaner, der kan tilpasses kommunens mindre lokalsamfund.
”Vi er interesseret i at se, om vi kan bruge vores erfaringer på en ny måde, der kan være til gavn på andre planer. Netop dette er muligt i et EU-projekt, der kan bidrage rigtig meget til den proces vi har gang i nu,” siger hun.
Sammen med partnere fra Spanien, Holland, Albanien og Polen har Varde Kommune indsendt EU-projektet COMMUNITY, hvis centrale formål er at skabe trivsel blandt borgere i mindre lokalsamfund.

Erfaringer er centrale i projektansøgningen

I løbet af det seneste halve år har Hanna Esmarch Lund og Christine Rasmussen, bosætningskonsulent i Varde Kommune, været en del af SDEO’s projektværksted hvor de, i samarbejde med EU-konsulenterne Henriette Hansen og Anna Jørgensen, har udarbejdet EU-projekt COMMUNITY.
Det er erfaringerne fra deres arbejde med boligsociale helhedsplaner i to lokale boligområder i Varde, der danner grundlag for hele EU-projektet, og derfor er de også ledende partnere på hele projektet.
”Fra et kommunalt perspektiv ligger der et kæmpe læringspotentiale i at være en del af EU-projektet, og vi tror på, at vi kan få flere læringspunkter gennem projektet. Vi er optaget af at finde løsninger på fremtidens problemstillinger, og vi tror at et af svarene er, at vi gør tingene klogere ved i større grad at gøre dem sammen med andre. Og det er jo et af grundprincipperne i det her projekt,” siger Christine Rasmussen.
Varde Kommune har ifølge Christine Rasmussen en målsætning om at arbejde mere på tværs, både internt i organisationen, på tværs af fagområder og ude i civilsamfundet.

Et indblik i EU

Hanna Esmarch Lund og Christine Rasmussen har ikke tidligere deltaget i et EU-projekt, derfor har SDEO’s EU-konsulenter Anna Jørgensen og Henriette Hansen ifølge dem også været en vigtig del i udarbejdelsen af projektet og den endelige ansøgning.
”Processen omkring ansøgningen har været god og hektisk, til tider også meget forvirrende, men jeg har følt mig tryg hele vejen igennem, fordi vi har haft Anna og Henriettes kompetencer, netværk og know-how. Vi var slet ikke gået den vej, hvis ikke vi havde fået den støtte fra EU-kontoret,” siger Hanna Esmarch Lund, der igennem arbejdet med projektansøgningen har fået øjnene op for det internationale samarbejde, de kan blive en del af gennem projektet.
Selvom der går flere måneder før de i Varde modtager svar på deres ansøgning, er forventningsglæden allerede begyndt at spire.
”Der er allerede opstået en forventningsglæde i mig. Jeg kan virkelig se, hvordan vi med projektet både kan gøre noget godt for byen og beboerne lokalt i Varde, men forhåbentlig også i hele Danmark,” siger Hanna Esmarch Lund.

Vil du høre mere om pilotprojektet eller har du en god ide til SDEO’s projektværksted, kan du kontakte EU-konsulent Henriette Hansen.

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor