Vejle Kommune vil engagere både skoler, virksomheder, organisationer og ikke mindst byens borgere i jagten på bedre biodiversitet i byer. Med støtte på cirka en halv million fra Erasmus+ programmet vil kommunen nu stille skarpt på, hvordan man samskaber fælles løsninger for urban biodiversitet.
Naturen er presset og særligt i byer, hvor der bygges mere og mere, er der rift om kvadratmeterne. Det er alt sammen noget, der har indflydelse på både klimatilpasning og indbyggernes trivsel.
I et nyt EU-projekt med Vejle Kommune ved roret samarbejder seks lande om at skabe mere og bedre bynær biodiversitet. Projektet med titlen ”Co-creating Biodiversity in Urban Areas” skal udvikle metoder og afprøve konkrete cases til, hvordan borgere og offentlige og private aktører sammen kan skabe løsninger, der kan forbedre biodiversiteten i byer.
”Det gør noget for vores livskvalitet, at naturen forsvinder fra byerne, men det er også i den arena, vi virkelig kan skabe opmærksomhed omkring problemet. Selvfølgelig vil vi gerne skabe nogle konkrete resultater for biodiversiteten, men det handler lige så meget om mobilisering og bevidstgørelse om, hvordan vi styrker vores biodiversitet og får sat det på dagsordenen,” fortæller Maren Marie Pilegård Andersen, udviklingskonsulent hos Grønt Forum, Teknik & Miljø i Vejle Kommune.
I projektet kan alt fra institutioner, såsom skoler og virksomheder, og ikke mindst borgere deltage. Der er plads til alle, som har lyst til at gøre en indsats for biodiversiteten i kommunen.
Stor interesse blandt frivillige
I forbindelse med tiltaget ”Vilde Vejle”, som er et fællesskab for borgere i Vejle Kommune, der holder af vild natur og biodiversitet, oplevede Maren Marie Pilegård Andersen, at biodiversitet fylder rigtig meget for byens frivillige borgere.
”Måske endnu mere end klima er biodiversitet noget, de brænder rigtig meget for. Og sammen med vores natur- og udelivsafdeling kan vi se, at der er nogle behov for at klæde vores frivillige på i forhold til det her område.”
Mens både klima- og biodiversitetskrisen kradser, er der en god grund til, at sidstnævnte umiddelbart vækker størst interesse blandt kommunens frivillige, forklarer Maren Marie Pilegård Andersen.
”Biodiversitet er på en eller anden måde et område, hvor du kan se, at du kan gøre en forskel. Du kan, helt lavpraktisk, gå ud og plante et træ eller en blomst. Så er det er ikke nødvendigvis de store biodiversitetsresultater, vi kan skabe inde i byerne, men det er der, en stor del af borgerne er.”
Og ifølge hende har kommunen en vigtig rolle i forhold til at få de frivillige kræfter disponeret rigtigt.
”Vi skal jo have alle med, for vi kan ikke løse problemet selv. Så vi skal hjælpe med at facilitere de gode partnerskaber og samarbejder og undersøge, hvordan man får den dynamik til at køre. Samtidig vil vi gerne mobilisere flere kræfter og få skabt et rum, hvor de lokale aktører er medskabende.”
Tidligere erfaring med EU-projekter
Det er ikke første gang, Maren Marie Pilegård Andersen og hendes kollegaer deltager i et EU-projekt. Tidligere har de opnået erfaring gennem projektet CRETHINK, som havde fokus på bæredygtighed og samskabelse. Her stod det klart, at netop elementet af samskabelse var en stor gevinst, som resulterede i konkrete tiltag. Derfor er det nye biodiversitetsprojekt også blevet til på baggrund af erfaringerne fra CRETHINK.
”Vi bruger EU-projekter til at få ekstra ressourcer til vores arbejde og samtidig blive inspirerede af andre. I Danmark kan vi godt have en tendens til at tænke, at vi er de bedste, men det er vi jo ikke nødvendigvis inden for det hele – og uanset hvad så giver det utrolig meget, at man kommer lidt ud og reflekterer over sin egen praksis,” fortæller Maren Marie Pilegård Andersen om motivationen for at søge endnu et EU-projekt.
Udover inspiration kan samarbejdet med andre lande også give de lokale frivillige en følelse af fællesskab, og at man ikke er alene om sit arbejde, uddyber hun.
”Dét at møde andre, uanset om det er inden- eller udenfor Danmarks grænser, giver en følelse af, at man er en del af noget større. Nogle gange kan man som ildsjæl hurtigt brænde ud, fordi man ikke rigtig kan se, at det man laver, gør en forskel. Derfor synes jeg også, det er en ret stærk ting, når man gennem et EU-projekt oplever, at man er flere, der gør en indsats på det samme område – også internationalt.”
Læs mere om Co-creating Biodiversity in Urban Areas på projektets hjemmeside.
Læs mere om CRETHINK på projektets hjemmeside.
Vil du vide mere om Erasmus+, er du velkommen til at kontakte Henriette Hansen (hha@southdenmark.eu) eller Jens Bøgetoft Christensen (jbc@southdenmark.eu)
South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be
©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor