En "digital tvilling" til SHELL-platform i Nordsøen

“Vi er en mindre ingeniørvirksomhed, vi skal lave udviklingsprojekter for at holde vores forretning i gang, så det har været rigtigt godt.”

“Vores unge ingeniører i Esbjerg har virkeligt været inspirerede. Det giver et ekstra løft for dem, at de får lov til at lave sådan nogle udviklingsprojekter..”

Syddanske ingeniører kombinerer udviklingen af en ny sensorteknologi med en fremtidsklar forretningsmodel

Ude i Nordsøen ligger en otte-benet Shell-boreplatform, der i 50 år har modstået bølger, vind og vejr.

Nu skal 16 strategisk placerede accelerometere og et avanceret computersystem give strukturen et helbredstjek og skabe en “digital twin”, et virtuelt tvillingebillede af Shell platformen, der kan hjælpe med at spotte problemer og forudse behov for vedligeholdelse.

Teknologien er udviklet af ingeniører fra LIC Engineering A/S som led i Eurostars-projektet ISOS, der har medfinansieret produktudvikling og test på havet. Og det har gjort en forskel på virksomhedens faciliteter i bl.a. Svendborg og Esbjerg.

“Vi er en mindre ingeniørvirksomhed, vi skal lave udviklingsprojekter for at holde vores forretning i gang, så det har været rigtigt godt,” siger projektleder og Director R&D hos LIC Engineering, Hans Jørgen Riber.

Sensorer og en “supersolver”

ISOS-projektet er et partnerskab med schweiziske Akselos, en virksomhed med udspring i det berømte Massachusetts Institute of Technology (MIT).

LIC Engineering har udviklet sensorerne, der måler udbøjning, slid og skader, der kan kræve inspektion, reparationer eller har betydning for strukturens levetid. Akselos har bidraget med en unik algoritme, en “supersolver,” der kan behandle de tunge datasæt. Herpå har LIC Engineering med afsæt i deres kendskab til offshore-sektoren bygget nogle modeller, der drager brugbare konklusioner om platformene.

Alt i alt kombinerer systemet en “Digital Twin” med et Structural Integrity Monitoring System og bliver til en “Digital Guardian,” der holder øje med platformens helbred. Det er “lidt ligesom det system, du kender fra moderne biler. Der er dioder og skærme, der fortæller dig, om den skal til syn, og om den mangler olie,” forklarer Hans Jørgen Riber.

Et fremtidigt designværktøj og ny forretningsmodel

Med en voksende historik af data kan LIC Engineering bruge systemet til at designe bedre fremtidige offshore-installationer. Virksomheden kan derefter følge platformens liv og yde support, dataanalyse og andre tjenester.

“Det er jo måske fremtiden for ingeniørvirksomheder som os, at vi ikke bare laver et design og afleverer det, men følger det hele livstiden igennem. Så har vi jo faktisk en meget større forretning på det,” forudser Hans Jørgen Riber.

Et sus for unge ingeniører

Sideløbende med ISOS har LIC Engineering kørt et tilsvarende Joint-Industry projekt med Shell. LIC fik i 2018 også Eurostars støtte til projektet GODESS, der arbejder med optimering på design af fundamenter til vindmøller på havet. Her var Akselos også med igen.

“Vi bygger videre på det, vi har lavet i det første Eurostars projekt,” siger Hans Jørgen Riber. “Og det er rigtigt godt for vores udvikling at arbejde sammen med et firma af MIT-kaliber. Vores unge ingeniører i Esbjerg har virkeligt været inspirerede. Det giver et ekstra løft for dem, at de får lov til at lave sådan nogle udviklingsprojekter.”

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor