Udvikling af vaccine forsætter i nyt projekt

Den odenseanske virksomhed GlyProVac har modtaget en Eurostars-bevilling på 1,9 mio. kr. til at videreudviklingen en vaccine mod urinvejsinfektion

Forskerne hos virksomheden GlyProVac, der er en del af Eurostarsprojektet UTOPIA.
Forskerne hos virksomheden GlyProVac, der er en del af Eurostars-projektet UTOPIA. Foto: Jacob Fredegaard Hansen

I laboratoriet kunne Ann Zahle Andersen og kollegerne fra virksomheden GlyProVac juble, da de i begyndelsen af 2024 fik godkendt Eurostars-projektet UTOPIA. Gennem flere år har de udviklet på en vaccine, der skal forebygge urinvejsinfektion hos patienter – og nu kan arbejdet forsætte i EU-projektet.

Projektet UTOPIA blev skudt i gang den 1. april 2024, men arbejdet med vaccinekandidaten bygger videre på det netop afsluttede Eurostars-projekt SVEET, hvor GlyProVac i samarbejde med bl.a. SDU og OUH har undersøgt forskellige metoder til at fremme deres vaccinekandidat.

”Ved SVEET-projektets afslutning kunne vi konkludere, at vores metode fungerer og vi fik gjort produktionen af vaccinekandidaten meget bedre. Formålet med Utopia bliver derfor at genere mere data i forhold til kvaliteten af vaccinekandidaten, vaccine-formuleringen, når den går fra at være vaccinekandidat til vaccine, og test af vaccinen, så den i projektets slutning kan blive afprøvet i mennesker,” siger Ann Zahle Andersen, co-founder af GlyProVac.

GlyProVac har i denne omgang fået tildelt ca. 1,9 mio. kr. gennem Eurostars-programmet, og er sammen med OUH, de to virksomheder Spectralys Biotech (Belgien) og Litevax (Holland), nu klar til næste fase i arbejdet med at gøre deres vaccinekandidat til en vaccine, der kan bruges i sundhedssektoren.

Urinvejsinfektion udfordrer sundhedsvæsnet

På hospitaler og plejehjem er urinvejsinfektion et stort problem, der både tager tid fra personalet og koster sygesektoren mange penge. Indberegnes diagnoser, behandling samt den ekstra tid patienter er indlagt viser beregninger at der i USA og Europa alene bruges op mod 10 milliarder euro ekstra om året i sundhedssystemerne på grund af urinvejsinfektioner.

Ann Zahle Andersen er en del af projektet UTOPIA
Ann Zahle Andersen, co-founder af GlyProVac. Photo: Jacob Fredegaard Hansen

”I risikogruppen rammes 15-30% pct. mænd og 25-50% pct. kvinder af urinvejsinfektion, og 20% af disse kvinder får gentagende urinvejsinfektion. På hospitalerne er det for mange læger enormt frustrerende, at deres patienter bliver indlagt med en ting, men får urinvejsinfektion under indlæggelsen og i værste fald dør af det,” siger Ann Zahle Andersen.

Urinvejsinfektion opstår blandt andet hos patienter, der får lagt kateter. Her kan bakterier bevæge sig fra blæren til urinlederen, videre op i nyren, hvor det bliver til nyrebækkenbetændelse og bakterierne kan gå ud i blodbanerne og blive til blodforgiftning, der kan have et dødeligt udfald.

”Med vaccinen vil vi kunne bidrage til forebyggelse af urinvejsinfektion hos udsatte patienter, en mulighed der ikke findes i dag. Lige nu kan vi kun behandle med antibiotika, når infektionen er opstået, men det kan uheldigvis også medføre, at kroppens naturlige bakterier slås ned, samt at de sygdomsfremkaldende bakterier i patienterne bliver resistente over for antibiotika,” siger hun.

Med projektet kommer Ann Zahle Andersen og kollegaerne et skridt tættere på at kunne levere en vaccine til sundhedssektoren, men der ligger også meget arbejde foran dem. Derfor har de, på projektets første dag, budt velkommen til en ny kollega, der skal arbejde specifikt med projektet de næste tre år.

Samarbejde om virksomheders muligheder

Erhvervshus Fyn og Det Syddanske EU-Kontor samarbejder om at styrke innovative fynske virksomheders adgang til risikovillig kapital gennem EU-programmer. Det gælder også for GlyProVac, som er henvist til Det Syddanske EU-kontor fra Erhvervshus Fyn. ”Vi glæder os over tilsagnet til GlyProVac og ser et stort potentiale i virksomhedens innovative løsninger på internationalt plan,” siger Torben Blicher Buch, forretningsudvikler hos Erhvervshus Fyn.

Sidder du i en syddansk virksomhed, som kunne være interesseret i at indgå i et EU-projekt eller blot vil høre mere om mulighederne for støtte i EU-regi, er I meget velkomne til at kontakte EU-konsulent Siri Bentzen på srb@southdenmark.eu.

SDEODots-Blue_EN

South Denmark European Office
Avenue Palmerston 18
B-1000 Bruxelles
info@southdenmark.be

©2023 South Denmark European Office/ Det Syddanske EU-Kontor